13o

Хто встановлює, як формується і від чого залежить розмір квартплати

  • 2024.02.21 11:05
    • Громада
    • Житлово - комунальне господарство
    • Міська рада консультує
  • 118

Закон України «Про внесення змін до деяких Законів України щодо регулювання окремих питань у сфері надання житлово-комунальних послуг» (№1060-ІХ від 03.12.2020 р.) вніс зміни до нормативних документів, які визначають порядок надання цих послуг і конкретизують послугу з управління багатоквартирним будинком.

   Закон України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку» — це перший нормативно-правовий акт, яким визнано власників квартир і нежитлових приміщень співвласниками спільного майна багатоквартирного будинку.

   Закон України «Про житлово-комунальні послуги» визначив житлову послугу – послуга з управлінням багатоквартирним будинком, яка може надаватись:

- об’єднанням співвласників багатоквартирних будинків (далі — ОСББ), якщо таке ОСББ буде створено у цьому будинку;

- управителем (юридична особа, фізична особа-підприємець, які мають відповідний сертифікат), якого вибирають співвласники багатоквартирного будинку або визначає виконавчий орган місцевої ради шляхом проведення конкурсу;

- співвласниками багатоквартирного будинку. При наданні цієї послуги необхідно керуватись постановою Кабінету Міністрів України від 05.09.2018р. №712 «Про затвердження Правил надання послуги з управління багатоквартирним будинком та Типового договору про надання послуги з управління багатоквартирним будинком».

   На даний час послуга з управління багатоквартирним будинком надається ОСББ, управителями, самими співвласниками багатоквартирного будинку. Комунальні підприємства «ЖЕО №1» і «ЖЕО №4», власником яких була Калуська територіальна громада, яка встановлювала тарифи на утримання будинку та прибудинкової території, ліквідовані. Багатоквартирні будинки списані з балансу цих комунальних підприємств під час їхньої ліквідації відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 20.04.2016 р. №301 «Про затвердження порядку списання з балансу багатоквартирних будинків». Управління багатоквартирними будинками у місті Калуші здійснюють ТОВ «Управляюча компанія «Комфорт-Дім», ТОВ «Управляюча компанія «Теплодім», ТОВ «Управляюча компанія «Теплодім+». ТОВ «М-Монтаж», КП «Управляюча компанія «Добродім», а також ОСББ. Порядок надання цієї послуги викладений у Типових договорах про надання послуги з управління багатоквартирним будинком, які укладені з управителями, і в яких передбачені права та обов’язки сторін, ціна та порядок оплати послуги з управління, порядок та умови внесення змін до договору, строк дії, порядок та умови продовження дії та розірвання договору.

   У багатоквартирних будинках, де не створено ОСББ, договір про надання послуги з управління будинком укладено уповноваженою особою, якій співвласники багатоквартирного будинку делегували право підпису цього договору із управителем. Ознайомитись із протоколами зборів співвласників багатоквартирного будинку, на яких прийняті рішення про визначення управителя та його відкликання, затвердження та зміни умов договору з управителем, а також обрання уповноваженої особи (осіб) співвласників під час укладання, внесення змін та розірвання договору з управителем, здійснення контролю за його виконанням можливо на офіційному веб-сайті Калуської міської ради або за зверненням до управління житлово-комунального господарства Калуської міської ради, яке рішенням виконавчого комітету від 27.03.2018 р. №62, призначено відповідальним за зберігання протоколів та розміщення їх результативних частин на офіційному веб-сайті Калуської міської ради. У результаті змін у законодавстві, яке регулює надання житлово-комунальних послуг, змінюються і повноваження Калуської міської ради.

   Багатоквартирні будинки списані з балансу комунальних підприємств, власником яких були органи місцевого самоврядування. Власниками квартир і нежитлових приміщень є фізичні та юридичні особи, а місця загального користування та допоміжні приміщення перебувають у спільній сумісній власності співвласників багатоквартирного будинку, у тому числі, і виконавчого комітету Калуської міської ради, який є власником квартир, які на даний час не передані у власність громадян згідно з Законом України «Про приватизацію державного житлового фонду».

  Орган місцевого самоврядування, згідно із Законом України «Про місцеве самоврядування в Україні», не має повноважень щодо встановлення ціни послуги з управління багатоквартирним будинком. Ціна послуги з управління визначається за домовленістю сторін у договорі про надання послуги з управління багатоквартирним будинком. У разі визначення управителя на конкурсних засадах виконавчим органом місцевої ради, на території якої розташований багатоквартирний будинок, — на рівні ціни, запропонованої у конкурсній пропозиції переможцем конкурсу. Зміна ціни послуги з управління багатоквартирним будинком передбачена у договорах про надання послуги з управління багатоквартирним будинком, де управитель має право на коригування ціни протягом строку дії договору у зв’язку зі зміною рівня інфляції, ставки податків і зборів (обов’язкових платежів), зміною тарифів на електроенергію, збільшенням мінімальної заробітної плати, зміною вартості палива та матеріальних витрат із обов’язковим повідомленням співвласників.

  Правила надання послуг з управління багатоквартирним будинком, затверджені постановою Кабінету Міністрів України від 05.09.2018р. №712, передбачають припинення дії договору та укладення договору із управителем, яким запропонує співвласникам нижчу ціну послуги з управління багатоквартирним будинком. Про переваги ОСББ тут - https://kalushcity.gov.ua/news/sho-take-osbb-ta-yaki-jogo-perevagi.

Інші новини