11o

ЗВЕРНЕННЯ депутатського корпусу Калуської міської ради до мешканців Калуської територіальної громади щодо профілактики коронавірусного захворювання

  • 2021.08.03 15:09
    • Громада
    • Охорона здоров'я
    • Епідемічна ситуація
  • 1184

Шановні мешканці громади!

  У середині липня генеральний директор Всесвітньої організації охорони здоров’я Тедрос Адганом Гебреєсус заявив, що новий штам коронавірусної хвороби «Дельта» поширився вже у щонайменше 111 країнах світу. Очікують, що на початку осені цей штам, імовірно, витіснить інші варіанти вірусу й стане домінантним в Україні. «Дельта» залишається недостатньо дослідженим, але, за попередніми оцінками, цей штам є в 1,6 раза заразнішим, ніж штам «Альфа» (британський різновид вірусу), у 2,26 раза частіше призводить до госпіталізації та в 1,45 раза до реанімації.

  Найпоширенішими симптомами «Дельти» називають головний біль, біль у горлі та нежить. Окрім того, «Дельта» у деяких випадках також може вражати кишківник. Ці симптоми нагадують харчове отруєння, зокрема пронос і блювоту.

  На думку вчених, ризик полягає в тому, що молоді люди, у яких уже менше шансів важко захворіти на COVID-19, можуть із більшою ймовірністю переплутати ці симптоми із сильною застудою та не самоізолюватись, що збільшує поширення штаму «Дельта».

  У літній час відчуття пандемії та загальної стурбованості трохи стихає, думки переключаються на тепло та планування відпустки. Цьому сприяє і дуже низький рівень захворюваності на коронавірусну хворобу, який ми спостерігаємо в нашій громаді впродовж двох останніх місяців. Однак депутатський корпус Калуської міської ради закликає всіх мешканців громади не втрачати пильність, а використати цей період відносного благополуччя для збільшення власного захисту шляхом формування колективного імунітету – вакцинації. Для цього створено максимально доступні умови: організовано Центр масової вакцинації населення на базі КНП «КМЦ ПМСД КМР», який працює 7 днів на тиждень з 10:00 по 16:00 год. Для профілактики COVID-19 наявні такі вакцини:

  •  інактивована КоронаВак (CoronaVac) китайської компанії Сіновак Лайф;
  • Модерна (Moderna), розроблена американським Національним інститутом алергії та інфекційних захворювань;
  •  Пфайзер (Comirnaty/Pfizer), виробник компанія Pfizer-BioNTech.

  Також зауважуємо, що повний курс вакцинації захищає від важкого перебігу захворювання, однак не виключає можливості захворіти взагалі. Тому наполегливо закликаємо дотримуватись маскового режиму в місцях скупчення людей, у закритих приміщеннях, регулярно мити руки та використовувати часте провітрювання як ефективні методи профілактики будь-якого вірусного захворювання.

Будьмо відповідальними та бережімо себе та своїх близьких!

Інші новини