15o

Змії наступають!

  • 2021.07.13 14:50
    • Служба 101 інформує
  • 268

На Прикарпатті справжнє нашестя гадюк. У зв’язку з настанням теплої погоди майже кожного дня фіксуються випадки укусів змії.

Літній відпочинок у самому розпалі, на вулиці стоїть по справжньому тепла та навіть спекотна погода. Продовжуються шкільні канікули, у багатьох наразі літні відпустки, і всі з задоволенням здійснюють походи у ліс, люблять відпочинок біля водойм. Але тут нас чекає нова небезпека – це можлива зустріч зі зміями. Чи боїтеся ви змій? І майже кожний з нас з упевненістю скаже «так». Змія, як правило, перша ніколи не нападає. Здебільшого напад — лише її захист.

Отрута наших гадюк є дуже небезпечною, проте, укус гадюки є несмертельним і тільки у надзвичайних випадках може призвести до летального наслідку. Це пов’язано з тим, що кількість отрути, яку змія впорскує у жертву взагалі є мізерною, а її виробництво – енергозатратним процесом, тому гадюка завжди економить свою смертоносну зброю. І за найменшої нагоди намагається утекти, або, зачаївшись, перечекати присутність людини. Лише у випадку безпосередньої навмисної провокації зі сторони людини, або якщо людина випадково наступила на цю тварину, вона застосовує останній рубіж оборони – смертоносну отруту. Спарюються змії навесні. Народжують в кінці літа. Коли розмножуються, агресивні. Вужі відкладають яйця.

Часом, необачність і легковажність призводить до небажаного контакту з отруйними зміями. Якщо ж трапилась така прикрість як укус гадюки, перш за все не потрібно панікувати. Слід пам’ятати, що людський організм здатен перебороти дію отрути змій, що живуть в Україні, – це триватиме кілька днів і супроводжуватиметься гарячкою і пропасницею. Для людей, що чутливі до алергічних подразників необхідно прийняти антигістамінні засоби. Ушкоджену кінцівку слід іммобілізувати, тобто знерухоміти, наклавши шину на найближчі до місця укусу суглоби. Зняти каблучки та браслети, якщо укус припав на руку, оскільки вони будуть діяти як джгути. Постраждалому потрібно пити багато рідини (але не алкоголю), можна гарячий чай, тоді отрута швидше буде виводитися через нирки. На рану варто покласти лід або щось холодне, щоб зменшить больові відчуття. І доправити хворого до лікувального закладу. Пам’ятайте, що гадюки ніколи не атакують першими. Не намагайтесь взяти їх у руки, пнути ногою чи фотографувати з невеликої відстані, не провокуйте і не панікуйте, а мирно розійдіться з ними.

Відпочивайте з задоволенням і пам’ятайте, що в природі зайвих істот не існує.

Інші новини