12o

Зміни у пенсійному законодавстві з квітня 2021

  • 2021.04.05 09:10
    • Соціальна сфера
  • 471

В Україні триває пенсійна реформа, відповідно до якої відбувається поступове збільшення страхового стажу, необхідного для призначення пенсії за віком, і пенсійного віку.

Відповідно до статті 26 Закону України від 09.07.2003 №1058 «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» особи мають право на призначення пенсії за віком після досягнення віку 60 років при наявності необхідного страхового стажу. 

Зараз в Україні жінки, які народилися у період з 1 жовтня 1960 року по 31 березня 1961 року, виходять на пенсію в 59,6 років. В 2021 році в Україні заплановано збільшення пенсійного віку для жінок і посилення вимог до страхового стажу, що призведе до того, що деякі українці вийдуть на заслужений відпочинок пізніше, ніж планувалося раніше.

У 2021 році в Україні відповідно до закону Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування зміняться вимоги до страхового стажу, а саме: 

  • щоб вийти на пенсію в 60 років потрібно 28 років стажу (до цього часу було 27 років. Кожні 12 місяців вимога до розміру страхового стажу збільшується на 1 рік. І в 2028 році, щоб отримати пенсію за віком, необхідно буде мати 35 років страхового стажу.
  • У 63 роки пенсія за віком, як для чоловіків, так і для жінок, призначатиметься у разі наявності страхового стажу тривалістю від 18 до 28 років. Кожні 12 місяців вимога до кількості страхового стажу також збільшується на 1 рік до досягнення в 2028 році 25 – 35 років страхового стажу.
  • щоб вийти в 65 років потрібно від 15 до 18 років стажу

Якщо в 60-річної особи не буде зазначеної тривалості страхового стажу, вона матиме право обрати – допрацювати необхідну кількість років, або придбати необхідну тривалість страхового стажу для призначення пенсії у віці від 60 до 63 років. Щоб докупити рік стажу, доведеться заплатити 31 680 грн .

Якщо в 63-річної особи не буде зазначеної тривалості страхового стажу, вона матиме право обрати – допрацювати необхідну кількість років, або придбати необхідну тривалість страхового стажу для призначення пенсії у віці від 63 до 65 років

Особам, в яких страховий стаж складатиме не менше 15 років, пенсія за віком призначатиметься в 65 років.

Тим, у кого не буде офіційного страхового стажу навіть до 65 років, доведеться працювати і далі, або звернутися до органів праці та соціального захисту населення для призначення соціальної допомоги.

Окрім того, з 1 квітня цього року працюючим пенсіонерам, котрі після призначення чи останнього перерахунку пенсії відпрацювали щонайменше 24 місяці, перерахують пенсії в автоматичному режимі, без особистого звернення пенсіонера.

Порядок проведення автоматичного перерахунку встановлено частиною четвертою ст. 42 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування». Відповідно до цього Закону перерахунок пенсій з 1 квітня проводять тим особам, які на 1 березня року, в якому здійснюється перерахунок, набули право на проведення перерахунку, передбаченого абзацами першим – третім частини четвертої ст. 42 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», на найбільш вигідних умовах.

У разі, якщо пенсіонер після призначення (перерахунку) пенсії набув менше 24 місяців страхового стажу, перерахунок пенсії проводиться не раніше, ніж через два роки після призначення (попереднього перерахунку) з урахуванням страхового стажу, набутого після її призначення (попереднього перерахунку).

Разом з тим, визначається, чи залишати той заробіток, що був при призначенні (попередньому перерахунку) пенсії, чи враховувати заробіток, який особа отримала за роботу після призначення (попереднього перерахунку) пенсії. При цьому заробітна плата враховується за періоди страхового стажу, зазначені в частині першій ст. 40 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування». Але в будь-якому випадку застосовується показник середньої заробітної плати (доходу), який враховувався під час призначення (попереднього перерахунку) пенсії.

Інші новини