11o

Змінено умови транзиту продукції тваринного походження через ЄС

  • 2022.05.10 11:31
    • Держпродспоживслужба
  • 205

Вторгнення російських військ в Україну призвело до порушення традиційних шляхів експорту української продукції, зокрема, з використанням морського та авіаційного транспорту.

За результатами перемовин Держпродспоживслужби з компетентними органами країн-членів ЄС та Європейською Комісією відбулися певні зміни в умовах транзиту продукції через ЄС.

На сьогодні  переміщення експортних вантажів з українських потужностей в режимі транзиту здійснюється автомобільним та залізничним сполученням через визначені пункти пропуску.

До транзиту по території країн-членів ЄС допускаються вантажі з продуктами, які походять з країн або їх окремих територій, з яких дозволяється ввезення до ЄС продуктів, та сертифікатом для ввезення продуктів в ЄС (форми відповідних офіційних сертифікатів затверджені Регламентом (ЄС) № 2020/2235). 

Для сертифікації підконтрольних вантажів для транзиту через ЄС необхідно використовувати форми сертифікатів, опубліковані на вебпорталі Держпродспоживслужби.

Разом з тим, звертаємо увагу, що законодавство ЄС, а саме Регламент (ЄС) № 2019/2124  встановлює порядок здійснення контролю транзиту продуктів з однієї третьої країни в іншу третю країну, що здійснюється через територію країни-члена ЄС. При цьому, вантажі з продуктами тваринного походження мають відповідати вимогам щодо здоров’я тварин, які сертифікуються у відповідних формах на транзит. 

Спеціальні умови транзиту. 

Додатково до основних пунктів пропуску на державному кордоні з Республікою Польща та Румунією встановлено тимчасові пункти контролю для залізничного сполученняякі діють виключно для транзитних вантажів тваринного походження – Медика (Шегені) та Вікшани (Вадул-Сірет) відповідно.

Таким чином, транзит продуктів тваринного походження до третіх країн (за межі ЄС) можливий для категорій товарів, які авторизовані на експорт до ЄС як зі схвалених, так і неавторизованих потужностей за умови дотримання вимог щодо здоров’я відповідних форм сертифікатів.

Щодо категорій вантажів, які не дозволені на експорт до ЄС (яловичина, свинина, м’ясні продукти, живі тварини тощо), а відповідно які і не можуть експортуватися в режимі транзиту через ЄС – тривають консультації з Європейською Комісією щодо певних категорій та транзитних умов з точки зору діючих в ЄС правил щодо здоров’я тварин.

Інші новини