32o

ЗДОРОВ’Я І ГАРНИЙ НАСТРІЙ ДЛЯ ВСІХ. РІК У КАЛУСЬКІЙ ГРОМАДІ ДІЄ ПРОЄКТ «АКТИВНІ ПАРКИ — ЛОКАЦІЇ ЗДОРОВОЇ УКРАЇНИ»

  • 2024.04.16 17:54
    • Спорт
  • 105

Фізична активність — для всіх. Майже рік у Калуші діє загальнодержавний соціальний проєкт «Активні парки — локації здорової України». Він передбачає веселі активні заняття фізичною культурою. За можливості — на відкритому повітрі.
До проєкту можуть долучитися всі охочі, не залежно від віку, статі, рівня фізичної підготовки, індивідуальних особливостей. Готові працювати із людьми, які мають інвалідність.
— Наша основна мета — залучити якомога більше населення до занять фізкультурою. Саме фізкультурою, бо спорт — це інше, — розповідає координатора проєкту у Калуській громаді Оксана Мандрик. — Із дітками працюємо на стадіоні Калуського ліцею №6. Кожен може обрати для себе активність із «сумки координатора». Це можуть бути ігри у футбол, волейбол, фрізбі, бадмінтон тощо. Ми надаємо для цього інвентар і навчаємо грі, якщо дітки не вміють,
Дорослі займаються на стадіоні «Хімік» двічі на тиждень. У холодну пору чи негоду заняття відбуваються у спортивній залі басейну «Посейдон». За рік у вайбер-групі проєкту зібралося понад пів сотні учасників. Але у кожного свої обставини, тому постійно ходять майже тридцять.
— Заняття на стадіоні «Хімік» розпочинаються із пробіжки. Ми біжимо п’ять кіл. Хто не може чи не хоче, ходить, ми надаємо палички для скандинавської ходьби. Можна прийти відразу на фітнес. Але попереджаю: без пробіжки займатися буде важче. Тут важливо розімнутися і розігріти м’язи. Із практики: навіть ті, хто не любив бігати, за рік занять — полюбили, — підкреслює Оксана Мандрик. — Фітнес — силовий. Розпочинаємо із присідань і випадів. Потім пропрацьовуємо м’язи живота, спини, рук. Насамкінець робимо п’ятихвилинну розтяжку. На все затрачаємо до півтори години.
Тренерка попереджає: фізична активність — недостатня умова для схуднення. Якщо не переглянути свій раціон, то суттєвого «мінусу» на вагах не буде. Але користь від тренувань — величезна і для здоров’я, і для емоційного стану.
— Багато людей ходять на заняття саме по гарний настрій і позитивні емоції. Фізична активність завжди «працює» на поліпшення настрою. Особливо корисні тренування для тих, хто має «сидячу» роботу. Наші дівчата часто буквально добігають із роботи на тренування, бо кажуть: «Ми знаємо, що тут нам буде класно!», — ділиться Оксана Мандрик. — Наймолодшим учасницям нашої «дорослої» групи — 21-23 роки. Більшість віком від 35 до 60-и років. Заняття відвідувала і пані, якій — майже 80. Я була вражена, коли вона займалася нарівні із рештою учасниць.
Проєкт у Калуській громаді реалізовують за підтримки управління молоді і спорту Калуської міської ради. Там поширили і графік спортивно-оздоровчих заходів із 17 по 28 квітня.
Заняття у рамках проєкту «Активні парки — локації здорової України» на стадіоні «Хімік» відбуваються щосереди і щосуботи. 17 і 20 квітня о 18:00: 24 і 27 квітня о 18:30. Заняття для дітей розпочнеться на стадіоні ліцею №6 у п’ятницю, 26 квітня, о 17:00. Додатково можна приєднатися до «Здорової пробіжки» на стадіоні «Хімік» 23 квітня о 18:30.
Заняття — корисні, веселі, і, що важливо, безкоштовні. Будуть раді всім охочим!

Інші новини