19o

Здобутки та результати впровадження Регіональної цільової програми «Дітям Прикарпаття – якісне харчування»

  • 2023.10.13 09:05
    • Держпродспоживслужба
  • 116

Турбота про здоров’я дітей є одним з основних показників ставлення держави до проблем підростаючого покоління. Разом з тим на сьогоднішній день стан здоров’я дітей в Україні викликає велику стурбованість. Вплив різних негативних факторів соціально-економічного, екологічного та психоемоційного характеру не сприяє його покращенню.

Академія медичних наук України констатувала (дані 2018 року), що 80% випускників шкіл мають хронічні захворювання, що часто призводить до зниження працездатності та соціальної активності молодої людини.

Тому збереження здоров’я дітей України, відновлення їх життєвих сил шляхом організації якісного, повноцінного харчування, оздоровлення та відпочинку є важливим напрямком державної політики на сучасному етапі.

В 2018 році за повної підтримки ОДА спеціалісти Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області розробили Регіональну цільову програму «Дітям Прикарпаття – якісне  харчування».

Метою програми стало забезпечення повноцінного, якісного та калорійного харчування дітей в школах, дошкільних закладах, постачання безпечних та якісних продуктів харчування та сировини, зміцнення матеріально-технічної бази шкільних та дошкільних закладів харчування дітей, залучення до постачання продуктами харчування сільськогосподарських виробників та переробників області.

Першим кроком у виконанні Програми стало вивчення реального стану харчоблоків освітніх закладів, їхнього матеріально-технічного забезпечення.

Протягом 2018-2019 років проведено 424 заходи державного нагляду/контролю з питань дотримання вимог під час організації харчування дітей в освітніх закладах. Заходами державного нагляду/контролю було охоплено біля 45% усіх закладів. За наслідками проведених перевірок порушення виявлено в 35% перевірених закладів.

Серед найбільш поширених порушень:

  • недостатня кількість холодильного обладнання;
  • невідповідність санітарно-гігієнічним вимогам за станом матеріально-технічної бази;
  • необхідність проведення капітального ремонту харчоблоків.

Паралельно з перевірками харчоблоків навчальних закладів проведено аналіз роботи постачальників харчових продуктів.  Лише протягом 2019 року заходи державного нагляду контролю проведено у 279 постачальників, у 162 суб’єктів господарювання (60%) виявлено порушення. Серед них:

  • відсутність матеріально-технічної бази (простіше прості «перекупники»);
  • відсутність реєстрації суб’єкта господарювання, як оператора ринку харчових продуктів;
  • постачання невідповідних харчових продуктів і сировини;
  • відсутність простежуваності харчових продуктів.

Всі виявлені невідповідності підтверджувались проведеними лабораторними дослідженнями харчових продуктів, контролем готових страв.

Так, протягом 2018-2019 років проведено відбір і здійснено лабораторний контроль 5327 проб харчових продуктів та 2847 проб готових страв. В 413 випадках (6%) виявлено відхилення від норми.

Серед виявлених порушень:

  • використання спреду замість масла солодковершкового;
  • перевищення допустимого рівня вмісту нітратів в овочах;
  • незбалансованість меню по калорійності сніданків та обідів;
  • відхилення за мікробіологічними показниками (бактеріальна забрудненість);
  • невідповідність масової частки жиру в молочних продуктах.

На постійному контролі перебували і гігієнічні вимоги до обладнання, посуду. Відібрано і проведено лабораторний контроль 8532 змивів з об’єктів навколишнього середовища харчоблоків. В 671 випадку (18%) виявлено невідповідність.

Одним із важливих аспектів в системі контролю якості харчування є лабораторний контроль питної води. Спеціалісти Івано-Франківської  регіональної лабораторії Держпродспоживслужби в 2019-2020 роках відібрали 1798 проб води в школах і дитячих садочках. Виявлено невідповідності в 212 випадках (12%) за мікробіологічними та фізико-хімічними показниками.

За результатами проведених заходів спеціалісти Головного управління Держпродспоживслужби в області негайно вживали заходи впливу і реагування.

Винесено 757 приписів, 4 розпорядження, складено 44 протоколи про притягнення до адміністративної відповідальності суб’єктів господарювання і винесено 44 постанови про накладання штрафів на суму 54318 гривень.

Спеціалісти Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області за результатами проведеної в 2018-2019 роках роботи на виконання Програми «Дітям Прикарпаття – якісне харчування» ініціювали та розробили:

- Рекомендації управлінням/відділам освіти РДА, ОТГ, міських рад про включення до тендерної документації вимог при проведенні відкритих торгів щодо харчування у закладах освіти у Івано-Франківській області. Дані рекомендації враховані при розробці «Методичних рекомендацій щодо методології особливостей здійснення закупівель у сфері організації харчування в закладах освіти»;

- З метою об’єктивного вивчення фактичного стану матеріально-технічної бази кожного закладу загальної середньої освіти, динамічного відслідковування змін у закладах та надання пропозицій засновникам навчальних закладів щодо покращення умов перебування, харчування та навчання дітей за участю Департаменту освіти ОДА розроблено паспорт закладу загальної середньої освіти на 2021-2025 роки і паспортизовано всі заклади.

Важливу роль у виконанні Регіональної Програми «Дітям Прикарпаття – якісне харчування» відіграє впровадження системи НАССР у закладах освіти.

На перших етапах (2018-2019 роки) спеціалісти Головного управління Держпродспоживслужби в області проводили навчання, семінари, круглі столи, зустрічі з операторами, які надавали послуги постачання і харчування в закладах освіти. Для практичного застосування виготовлено методичні рекомендації :

  • Дорожня карта щодо застосування спрощеного підходу для закладів роздрібної торгівлі (шкільні буфети);
  • Рекомендації операторам ринку харчових продуктів щодо застосування спрощеного підходу при впровадженні процедур, заснованих на принципах систем НАССР .

Як наслідок, протягом 2018-2021 років система НАССР запроваджена в 839 освітніх закладах (92%).

Програма «Дітям Прикарпаття - якісне харчування»  одержала підтримку центральних органів влади. 25 жовтня 2019 року в уряді, за участю Прем’єр Міністра України О.Гончарука, міністрів освіти, охорони здоров’я, фінансів, розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства була проведена окрема селекторна нарада з питань безпечності харчування в закладах дошкільної, шкільної та загальної середньої освіти. Головою Івано-Франківської обласної державної адміністрації (Д.Шмигаль) та начальником Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області (Р.Гурський) на цій нараді була презентована дана Регіональна програма .

За результатами даної наради дано відповідні доручення окремим міністерствам, відомствам, головам обласних, Київської міської держадміністрацій щодо втілення її в межах держави.

Крім цього, в міністерстві освіти 31 жовтня 2019 року була проведена нарада-навчання представників органів місцевої виконавчої влади та самоврядування з питань безпечності харчування в закладах освіти, де ми поділились досвідом з даного питання в  рамках Івано-Франківській області.

Програма одержала новий якісний розвиток з початком реформування системи шкільного харчування, яке було ініційовано Оленою Зеленською. На виконання даних ініціатив в Україні видано і введено в дію нові нормативні документи, а саме:

- Санітарний регламент для закладів загальної середньої освіти;

- Методичні настанови щодо розроблення, запровадження та рекомендації щодо методології особливостей здійснення закупівель у сфері організації харчування в закладах освіти;

- постанова КМУ від 24.03.2021 р. №305 «Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку;

- наказ Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України від 03.12.2020 № 2532 «Про затвердження Гігієнічних вимог до виробництва та обігу харчових продуктів на потужностях, розташованих у закладах загальної середньої освіти».

Робота спеціалістів Головного управління Держпродспоживслужби в області спрямована на здійснення організаційних, роз’яснювальних та контролюючих заходів в межах наданих повноважень щодо реформування системи шкільного харчування.

В області налагоджена тісна співпраця з ОДА, зокрема з Департаментом освіти ОВА, територіальними громадами області.

В листопаді 2019 року розпорядженням Кабінету Міністрів України  виділена освітня субвенція на ремонт та придбання обладнання для їдалень (харчоблоків) закладів загальної середньої освіти по державі 400 млн.грн, в т.ч. на Івано-Франківську область 15,5 млн. Використання освітньої субвенції здійснювалось на умовах співфінансування (30% м.Київ, міста обласного значення, 10% у районах та об’єднаних територіальних громадах, 5% у насалених пунктах з статусом гірських).

В області виділені кошти  були використані в повному обсязі.

Виділення та використання коштів на реконструкцію, капітальний ремонт харчоблоків освітніх закладів, на придбання технологічного, холодильного обладнання, меблів та посуду має позитивну динаміку.

За 2018-2023 роки на ці заходи всього використано близько 161 млн. гривень, зокрема з місцевих бюджетів – 142 млн. грн., інші надходження – 19 млн. грн.

З позитивної сторони слід відмітити Болехівську, Коломийську, Яремчанську міські та Ворохтянську, Поляницьку Обертинську селищні територіальні громади, в яких на один заклад  виділено від 2,1 млн. до 727 тис. грн..

Менша увага питанням покращення роботи харчоблоків приділялась у Галицькій міській Верховинській, Брошнів-Осадівській, Перегінській, Чернелицькій селищних, Дубовецькій сільській територіальних громадах, де на один заклад  виділено від 2  до 11,1 тис. грн..

Регіональна програма «Дітям Прикарпаття – якісне харчування» передбачала виконання ряду завдань і отримання певних очікуваних результатів.

Станом на початок 2023 – 2024 навчального року:

  • кількість закладів освіти, які не відповідають санітарно-гігієнічним вимогам за станом матеріально-технічної бази, зменшилась на 53%;
  • кількість закладів освіти, які потребують капітального ремонту, зменшилась втричі;
  • відмічається позитивна тенденція щодо проведення локальних водопроводів в закладах освіти, водопостачання яких здійснюється від колодязів, збільшується кількість закладів, на водопровідних мережах яких становлено фільтри, де вода не відповідала гігієнічним вимогам. Лабораторний контроль питної води підтверджує цю тенденцію. З 12% невідповідностей в 2019-2020 роках, в 2022-2023 роках показник зменшився до 6%;
  • кількість закладів, які недостатньо забезпечені технологічним обладнанням, зменшилась в 4 рази – з 209 до 49 закладів;
  • кількість закладів, які недостатньо забезпечені холодильним обладнанням,  зменшилась у 8 разів – з 136 до 22 закладів.

Проведені капітальні та поточні роботи, облаштування харчоблоків, оснащення їх новітнім технологічним  і холодильним обладнанням, оновлення меню відповідно до нових вимог дозволили в значній мірі покращити умови та якість харчування дітей.

За результатами лабораторного контролю сировини, харчових продуктів, змивів з об’єктів навколишнього середовища  в 2022-2023 роках (в порівнянні з 2018-2021 роками)  встановлено невідповідність :

  • харчових продуктів і сировини: 1% проти 6% .
  • готові страви: 1,5% проти 6%.
  • змиви з об’єктів: 6% проти 18%.

У тісній взаємодії з ОДА, органами виконавчої влади, місцевого самоврядування, Головне управління Держпродспоживслужби в області продовжує свою роботу в питаннях організації і контролю реформи харчування в освітніх закладах області.

 

 

Інші новини