15o

Заступник міського голови Наталія Кінаш взяла участь у робочій нараді за участю заступника Міністра охорони здоров’я України з питань європейської інтеграції Олексія Яременка

  • 2021.12.17 13:30
    • Громада
    • Охорона здоров'я
  • 307

Заступник міського голови Наталія Кінаш 16 грудня 2021 року взяла участь у  робочій нараді за участю заступника Міністра охорони здоров’я України з питань європейської інтеграції Олексія Яременка, регіональних представників НСЗУ, керівництва ОДА та департаменту охорони здоров‘я.

   На порядок денний робочої наради, яка відбулась в актовому залі Івано-Франківської обласної державної адміністрації, було винесено питання побудова спроможної мережі закладів охорони здоров’я області та про зміни в оплаті  праці медичних працівників в 2022 році. Останнє питання особливо є актуальним в медичній галузі, адже на сьогодні не затверджено механізм підняття заробітних плат в комунальних неприбуткових підприємствах.

    В 2021 році в переважній більшості медичних установ нашої територіальної громади фонд заробітної плати складає понад 90% від усіх грошових надходжень. Аналогічну ситуацію озвучували керівники лікувально-профілактичних установ інших територіальних громад.  На чисельні запитання керівників місцевих громад заступник міністра  О. Яременко відмітив, що оплата заробітних плат не покладається на місцеві бюджети. На програму медичних гарантій (ПМГ) у 2022 році закладено 158 млрд грн, це на 34 млрд грн більше, ніж у 2021 році. Однак, обласне керівництво, засновники лікувально - профілактичних закладів та їх безпосередні керівники повинні раціонально підійти до формування мережі медичних установ. Неспроможні заклади, очевидно, повинні бути оптимізовані. Підлягає перегляду і  кадровий склад установ (тобто, скорочення). З 2022 року Національна служба здоров‘я України посилила вимоги щодо кількості наданих послуг закладом. Так, з наступного року не укладатимуться договора з пологовими будинками, де прийнято менше 50 пологів в рік. І в наступні етапи цей поріг зростатиме. Під загрозою закриття може опинитись пологовий будинок у місті Болехів. Кількісну межу озвучено і по пріоритетних пакетах  для неврологічних відділень по чисельності пролікованих інсультів, кардіологічних відділень по кількості пролікованих інфарктів.

   Керівниками територіальних громад та медичних закладів було озвучено і ряд інших питань, які потребують вирішення на державному рівні. Зокрема, відсутність чіткого  механізму  оплати праці медикам військово - лікарських комісій, забезпечення пільговими медикаментами пацієнтів з пересадженими органами, розширення переліку медикаментів  для онкохворих, психічнохворих по програмі реімбурсації, часті збої в роботі центрального компоненту eHealth тощо.

Інші новини