7o

Сьогодні відбулось засідання виконкому Калуської міської ради, на якому розглянули 4 питання порядку денного, з яких прийняли стільки ж рішень.

  • 2022.07.12 14:17
    • Актуально
    • Громада
  • 348

Найбільш важливим, і водночас найбільш важким для ухвалення, було питання «Про встановлення тарифів на послуги з поводження з побутовими відходами на території Калуської міської територіальної громади». Для однієї особи – споживача вартість послуги на вивезення сміття становитиме 33,56 грн.

   Перед винесенням цього питання на розгляд виконавчого комітету, передувала робота з проведення аналізу кожної розрахункової цифри тарифу, які були подані підприємством ТзОВ «Еко-Прикарпаття» і опубліковані на сайті міської ради 21.06.2022.
https://kalushcity.gov.ua/news/do-uvagi-spozhivachiv-tovaristvo-z-obmezhenoyu-vidpovidalnistyu-eko-prikarpattya-dovodit-do-vidoma-informaciyu-pro-namir-zdijsniti-zminu-diyuchih-tarifiv-na-poslugi-z-povodzhennya-z-pobutovimi-vidhodami-na-teritoriyi-kaluskoyi-miskoyi-teritorialnoyi-gromadi0?fbclid=IwAR2kYEFRXzlZTKmdQHouT6ChgUMbiXF8Es_LZuqfop3_mB37hJYS_c5xdp0 
   Деякими висновками з проведеного аналізу поділився міський голова Андрій Найда під час обговорення цього питання. Він, зокрема, зазначив, що, на жаль, є питання, до яких не можна підходити з популізмом. І об‘єктивні чинники для підняття тарифу є.
   Тепер до конкретики, яка прозвучала як аргументи для ухвалення рішення.
1. Паливо-мастильні матеріали займали в структурі попереднього тарифу 16 %, а через різке здорожчання вже складають 20%;
2. Прибуток в новому тарифі знижується (з 5% до 4%);
3. Витрати на збут з 7% знижуються до 4%;
4. Адміністративні витрати з 4% до 2%;
5. Амортизація зростає з 2% до 3%, (закуплено додаткове обладнання);
6. Зарплата в попередній структурі - 18 %,  в новій - 15%.
7. Зріс тариф на захоронення з 4,63 до 7,21%.
   Міський голова також зазначив, що були попередньо розмови про дотацію підприємству. «Однак, ця ідея була відкинута, оскільки ми вже маємо дуже негативний досвід господарювання наших комунальних підприємств, коли політика непідвищування тарифів приносить колосальні збитки для бюджету. Ми і на сьогодні маємо вже постанови ДВС про примусове стягнення відповідних заборгованостей, і найсвіжіша з них – це виконавче провадження про стягнення з міської ради до державного бюджету орієнтовно 9,2 млн грн за зобов’язаннями КП "ЕКОСЕРВІС". Це фактично ми маємо дотувати на таку суму це підприємство, яке займалося вивезенням сміття в попередні каденції. І все тому, що тарифи приймали не економічно обгрунтовані, а популістичні, дотації підприємству не надавались, а якщо такі й були, то не компенсовувались.
Після завершення нашого засідання ми, власне, їдемо в податкову та у виконавчу службу, щоб якимось чином спробувати реструктуризувати ці борги хоча б на рік.
   Це все для розуміння того, як вчорашній популізм може негативно впливати на наше з вами сьогодні. Це аксіома. Бо за будь-яких обставин все лягає на плечі нашої громади».
    Говорили й про тарифи на поводження з твердими побутовими відходами у громадах нашої області для порівняльного аналізу. Тариф нашої громади, як можна побачити у доданому слайді, займає середні позиції.

Інші новини