17o

Занепокоєння екологічною ситуацією на території Калуської територіальної громади вкотре опинилося у фокусі уваги

  • 2023.07.18 15:44
    • Громада
  • 171

18 липня під головуванням заступниці міністра захисту довкілля та природних ресурсів Олени Крамаренко в онлайн режимі відбулось засідання Міжвідомчої комісії стосовно нормалізації ситуації та організації виконання невідкладних заходів щодо моніторингу техногенно-екологічного стану на території Калуського гірничо-промислого району. У засіданні взяли участь представники Фонду держмайна України, Держпродспоживслужби, Держгеонадра, ДСНС, Івано-Франківської ОВА, Калуської міської ради, науковці.

В ході засідання народний депутат України, член парламентського комітету з питань екологічної політики і природокористування Єдуард Прощук акцентував увагу на невирішеності певних питань, через які тривалий час гальмуються напрацювання щодо відновлення промислової переробки розсолів та покращення екологічної ситуації.
Мова йшла про юридичні колізії між товариствами «Оріана» та «Оріана-Еко». Міський голова Андрій Найда наголосив на необхідності термінового фінансування першочергових кроків, спрямованих на недопущення прориву розсолів зі шламонакопичувача. Силами комунальних підприємств дану загрозу було призупинено. Наразі необхідно терміново здійснювати нарощування і укріплення дамби в декількох місцях.
Професор ІФНТУНГ Едуард Кузьменко підкреслив важливість проведення постійного і масштабного моніторингу геологічних процесів небезпечних ділянок. Науковець наголосив, що моніторингові дослідження упродовж, принаймні, трьох останніх років фінансуються коштом місцевого бюджету Калуської громади.

В підсумку засідання буде складено протокол, за яким заступницею міністра міндовкілля будуть дані відповідні доручення щодо ліквідації наслідків екологічної проблеми.

Інші новини