9o

Заходи профілактики та захисту від сказу

  • 2023.07.12 13:04
    • Держпродспоживслужба
  • 219

Сказ – це гостре інфекційне захворювання тварин і людини, спричинене нейротропним вірусом сказу (англ. Rabies virus) із роду Lyssavirus. Вірус викликає своєрідний енцефаліт зі стрімким пошкодженням центральної нервової системи. Якщо постраждалому своєчасно не надати кваліфіковану медичну допомогу, смерть неминуча.

Найпростіший захист – уникнення контакту з інфікованими тваринами. Не чіпайте їх і, за можливості, уникайте зон, де вони можуть мешкати. Адже, наприклад, зграї диких собак можуть захищати свою територію і напасти першими.

Наголошуємо, що дієвий засіб профілактики – це обов’язкова вакцинація їх за графіком щеплень.

Близько 40% жертв укусів імовірно скажених собак – діти віком до 15 років. Роз’яснюйте дітям про необхідність уникнення контактів з дикими та безпритульними тваринами.

Наголошуємо на тому, що для недопущення сказу тварин необхідно щорічно робити щеплення всім домашнім улюбленцям, починаючи з 3-місячного віку.

Вакцина проти сказу є безкоштовною, для здійснення щеплення необхідно лише звернутися до Івано-Франківської обласної державної лікарні ветеринарної медицини.

Додаткові заходи профілактики та захисту від сказу у інфографіці, яка розроблена спільно із EU4SaferFood.

 

Інші новини