13o

Захист зернових колосових від хвороб – поради аграріям

  • 2022.05.19 11:09
    • Сільське господарство
    • Держпродспоживслужба
  • 314

Отримання високих урожаїв зернових колосових неможливе без ефективної системи захисту від бур'янів, хвороб і шкідників, як одного з найважливіших елементів технології.

За даними обстежень, що проведені спеціалістами відділу прогнозування, фітосанітарної діагностики та аналізу ризиків в базових господарствах області на посівах озимих зернових культур відмічено ураження рослин збудниками хвороб: борошнистої роси, гельмінтоспоріозу, септоріозу, піренофорозу та інших небезпечних хвороб, які також будуть пошкоджувати колос, а саме: фузаріоз колосу, септоріоз колосу.

Період колосіння-цвітіння є одним з найважливіших етапів отримання майбутнього врожаю і вплив цієї фази на урожайність складає 20-25%. Саме в цей час формується кількість запилених колосків, тому захист колоса від хвороб має вирішальне значення для отримання високого та якісного врожаю зерна пшениці. Окрім фузаріозу колоса, об’єктами для контролю в цей період є септоріоз листя і колоса, піренофороз (жовта плямистість), бура і стеблова іржа та вторинна інфекція інших хвороб. Ці хвороби не лише знижують урожай пшениці, але й інфікують насіння. Тому необхідно застосовувати фунгіциди у фази від прапорцевого листка до кінця цвітіння.

Рекомендуємо застосовувати багатокомпонентні фунгіциди профілактичної та викорінюючої дії для контролю та попередження розвитку численних небезпечних збудників хвороб озимих зернових. Захист посівів необхідно проводити рекомендованими до застосування препаратами згідно «Переліку пестицидів і агрохімікатів дозволених до використання в Україні».

Спеціалісти відділу контролю у сфері насінництва і розсадництва рекомендують особливу увагу звернути на фунгіцидний захист господарствам, які вирощують насіннєвий матеріал зернових колосових.  Для всіх форм землекористування першочерговим завданням є проведення захисних заходів насінницьких посівів, для уникнення інфікування посівного матеріалу. Фітосанітарний моніторинг і вчасний фунгіцидний захист сприятимуть локалізації інфекції.

Важливу роль у захисту зернових належить вибору районованих стійких і витривалих сортів, з якісними посівними й високоврожайними властивостями, які щороку заносяться до Реєстру сортів рослин України. Керівникам господарств варто звернути увагу на сортооновлення і сортозаміну.

При застосуванні пестицидів потрібно дотримуватись правил техніки безпеки та рекомендацій стосовно певного препарату. Захисні заходи слід проводити в тиху безвітряну погоду в ранішні та вечірні години.

 

Інші новини