23o

Захист від керованих інфекцій – запорука здоров’я!

  • 2024.08.22 08:33
    • Громада
    • Охорона здоров'я
  • 40

З початком підготовки до нового навчального року варто замислитись над вакцинацією Ваших дітей, щоб 1 вересня не принесло «букет» інфекцій. В нашій країні діти та дорослі забезпечені безоплатно вакцинами проти 10 інфекційних хвороб: туберкульозу, гепатиту B, правця, дифтерії, кору, епідемічного паротиту (“свинка”), краснухи, кашлюку, поліомієліту, гемофільної інфекції (Hib-інфекція).


Найбільш вразливою категорією дітей, які підлягають вакцинації є діти віком до одного року, яких варто щепити ще в пологовому будинку щоб запобіти інфікуванню гепатитом В та важким формам туберкульозу. Починаючи з двох-місячного віку слід розпочати вакцинацію від кашлюка, дифтерії, правцю, поліомієліту та гемофільної інфекції, яка проводиться трьохразово з інтервалом у два місяці. В річному віці слід отримати захист від кору, епідпаротиту та краснухи. В подальшому згідно Національного календаря щеплень передбачена ревакцинація в півторарічному та шестирічному віці. Особливо важливо отримати захист від інфекцій перед вступом в організовані дитячі колективи, як дошкільного віку так і перед вступом в перший клас, адже саме в цей час діти проходять медичні огляди та отримують відповідні медичні довідки про дозвіл відвідувати навчальні заклади.


Згідно проведеного аналізу показників стану імунопрофілактики за перше півріччя 2024 року по Калуському району – рівні охоплення дітей шкільного віку щепленнями проти наведених вище інфекцій становлять: поліомієліт – 32%, дифтерія та правець – 29,9%, кір, краснуха та паротит – 42,8%.
Цьогоріч фіксується ріст захворюваності на кашлюк в цілому по Україні. В нашому районі за 7 місяців зареєстровано 41 випадок цієї недуги, хворіли у більшості випадків не щеплені діти або щеплені з порушенням календаря.


З серпня поточого року проводиться наздоганяюча кампанія з вакцинації проти дифтерії, правця та кашлюку з метою запобігання епідеміям.


Декілька фактів про ці захворювання:
Дифтерія — небезпечна інфекційна хвороба, яка вражає переважно слизові оболонки дихальних шляхів та шкіру, а в разі ускладнень — серце, нервову систему й нирки. Збудник дифтерії (бактерія Corynebacterium diphtheriae) передається під час кашлю, чхання, поцілунків, через контакт із забрудненими збудником поверхнями, предметами побуту (посуд, іграшки тощо), а також через заражені продукти та воду. Інфікуватися можна як від хворої на дифтерію людини, так і від людини, яка є носієм інфекції без клінічних ознак захворювання.


За статистикою, зі 100 людей, які були в контакті з хворим на дифтерію , заражаються 15–20 осіб. У зоні ризику – діти, люди зі зниженим імунітетом та не вакциновані. Ще більше лякає те, що смертність від дифтерії сягає до 20%. Якщо в перші дні хвороби ввести протидифтерійну сироватку – ймовірність смерті 10–15% - тобто помирає кожний 10-й, а серед дітей – кожний 5-й!


Ще одним небезпечним захворюванням є правець - небезпечна інфекційна хвороба, яка вражає нервову систему і призводить до сильних болючих м’язових спазмів (судом). Ризики смерті від правця, навіть з отриманням медичної допомоги, можуть сягати 80 %. Збудник правця (бактерія Clostridium tetani) потрапляє в організм людини з ґрунту та екскрементів тварин через рани, порізи, подряпини, опіки, укуси тварин, нестерильне обладнання для пірсингу, татуювань та ін’єкцій, травмування гострими предметами та уламками деревини.


Кашлюк — це надзвичайно заразне захворювання дихальних шляхів, яке спричиняє бактерія Bordetella pertussis. Кашлюк поширюється від людини до людини переважно повітряно-крапельним шляхом при кашлі чи чханні. До симптомів кашлюку належить: помірний жар, нежить, кашель, який переходить у судомний кашель.У немовлят це може супроводжуватися періодами тимчасового припинення дихальних рухів — апное.
Цікаві факти про вакцинацію в Україні:
Альтернатив вакцинації немає - вакцинація потрібна для захисту вашої дитини. Інфекційні хвороби дуже небезпечні, можуть викликати ускладнення, інвалідність, деякі — смерть.

За календарем щеплень дитина отримає захист від 10 інфекцій.

Вакцинація на рівні 95% створює бар'єр для інфекції у країні
Чому важливо, щоб більшість дітей були вакциновані? Якщо 95% людей мають імунітет проти інфекційного захворювання, воно не пошириться територією країни, навіть якщо буде завезене з іншої держави. Такий імунітет називається „колективним”.

Вакцинуватися від інфекції краще, ніж перехворіти й отримати імунітет
Захворювання, проти яких проводиться вакцинація, можуть призвести до ускладнень, інвалідності та смерті. Вакцинація — безпечний спосіб формування захисту проти інфекцій. Слід враховувати, що імунітет проти інфекційних захворювань на все життя гарантований після перенесення лише деяких хвороб, наприклад, кору, паротиту, краснухи.

Усі вакцини, які закуповуються на національному рівні, закуповує для України Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ). Вакцини мають пройти процедуру прекваліфікації Всесвітньої організації охорони здоров'я, щоб впевнитися в їхній якості і відповідності міжнародним стандартам.

Лікар-епідеміолог Ольга Штогрин

Інші новини