21o

Заборгованість із заробітної плати та легалізація трудових відносин у місті

  • 2022.10.14 12:36
    • Громада
  • 197

Управлінням соціального захисту населення Калуської міської ради вже не одноразово висвітлювалося питання щодо негативного впливу «тіньової» зайнятості і заробітної плати. Дане питання і надалі залишається болючим для нашої країни та громадян. Тому вчергове хочемо привернути увагу роботодавців та найманих працівників.

Виплата заробітної плати в «конверті» та нелегальна робота стали однією із складових з тіньової економіки. Інколи підприємства та приватні підприємці ігнорують гарантований рівень мінімальної заробітної плати і змушують робітників працювати за невелику зарплатню, або зовсім не декларують оплату праці, що приводить до скорочення надходжень в бюджет, перешкоджає проведенню соціальних реформ.

В свою чергу, деякі працівники не бачать проблем в отриманні «тіньової» заробітної плати. Хотілося б нагадати таким особам, що офіційно вони вважаються непрацюючими, тож, ні оплачуваної відпустки, ні лікарняного і допомоги у разі отримання травм на виробництві, ні страхового стажу, а , отже, і пенсії, вони не отримають. Вимагайте від своїх роботодавців офіційного оформлення трудових відносин та виплату заробітної плати відповідно до діючого законодавства – прозоро і чесно, не погоджуйтесь на часткову зайнятість та виплати в «конвертах».   Звісно, кожен сам вирішує – чи жити одним днем чи мати впевненість у майбутньому та бути захищеним соціально. Але хочеться ще раз нагадати – лише легальне працевлаштування гарантує людині її конституційні права.

Звертаємо увагу і самих роботодавців – відповідально ставлячись до трудового законодавства та оформляючи належним  чином трудові відносини зі своїми працівниками, ви не наражаєте себе на чималі штрафи.  Варто не забувати, що виплата заробітної плати без сплати встановлених податків є грубим порушенням Законів України та передбачає адміністративну і кримінальну відповідальність.

За роз’ясненнями та консультаціями з питань трудового законодавства, зокрема і « тіньової» зайнятості, просимо звертатися у відділ праці, пенсійного забезпечення та соціальних інспекторів управління соціального захисту населення Калуської міської ради (вул. Євшана, 9, каб. 211, тел.5-22-13).

Інші новини