13o

За півроку у «Ветеранський простір» прийшли понад 120 відвідувачів

  • 2024.08.12 13:12
    • Громада
    • Для військовослужбовців та їхніх сімей
  • 104

З метою допомоги і підтримки військовослужбовців та їхніх родин у грудні минулого року в Калуші створили консультативний пункт «Ветеранський простір».

Питання, з якими сюди звертаються, найрізноманітніші. Їх можна поділити на кілька блоків. Розповідає координатор установи, фахівець управління соціального захисту населення Калуської міської ради, ветеран АТО/ООС і російсько-української війни Ілля Тітко: «Перший блок – це питання, пов’язані з виплатами за соціальними програмами (пільги, виплати, допомоги тощо).

В нашій громаді ці послуги «розкидані» по кількох установах і людям, які повертаються з війни, членам сімей військових, загиблих і зниклих безвісти Героїв відразу важко зорієнтуватися. Тому я ознайомлююю їх з алгоритмом дій. По цьому, напевно, найбільш насиченому блоку, в управлінні соціального захисту населення розроблена спеціальна методичка. Другий блок – це психологічна допомога. Тут уже важче. Тому що не всі готові йти до психолога. Але звертаються. Добре, що є кваліфіковані психологи.

Зокрема, у «Чистих серцях», у Центрі соціальних служб. Третій блок – побутові питання. Дуже широкий спектр, починаючи від земельних питань і до умов проживання. Четвертий блок – допомога у працевлаштуванні. Проблема в тому, що ветеранам війни, звільненим у зв’язку з пораненням, за інвалідністю дуже важко знайти роботу саме через те, що вони за своїми фізичними можливостями не все можуть робити. Разом із Центром зайнятості намагаємось знаходити відповідну роботу.

І останній блок питань – приходять просто виговоритись, знайти розраду, «вилити душу». Адже перші кроки ветерана в цивільному житті – це вихід із того стресу, в якому перебував на війні. І не тільки демобілізованому треба пристосовуватись до життя в нових умовах, а й суспільству потрібно вчитися пристосовуватись до співжиття з воїнами, розуміти їх. Людина приходить з війни у важкому емоційному стані, часто дратівлива, різка; можуть спрацьовувати різноманітні психологічні тригери – на голосні звуки, на різкі рухи тощо. На жаль, уже знаю багато випадків, коли колишні друзі відвертаються, відбуваються сімейні драми, розлучення.

А після Перемоги, коли наші Захисники повернуться додому, це буде великою проблемою...» Віднедавна «Ветеранський простір» змінив дислокацію і зараз працює у приміщенні ГО «Чисті серця» за адресою: м. Калуш, вул. Героїв України, 9А.

Тут працювати стало набагато зручніше, каже Ілля Тітко: «Позаяк поруч є і юристи, і психологи. Це високопрофесійні фахівці. Наприклад, психологиня Іванка Гусениця працює з військовими вже понад 10 років». За півроку тільки на очний прийом у «Ветеранський простір» прийшли понад 120 відвідувачів. Абсолютна більшість – демобілізовані і члени сімей загиблих та зниклих безвісти. З крайньою категорією працювати психологічно найважче, зізнається Ілля Тітко.

Телефон координатора консультативного пункту – постійно «червоний» від дзвінків.

Режим роботи «Ветеранського простору», наразі, незмінний: у робочі дні з 14:00 до 16:30, у п′ятницю до 15:30.

У кризових ситуаціях – 24\7.

Електронна пошта: veteranokalush@ukr.net Телефон: 066 131 8698

Інші новини