15o

З початку року від укусів тваринами постраждали 128 жителів Калущини

  • 2023.10.06 10:10
    • Калуський районний відділ ДУ "ІФОЦК та ПХ МОЗ України"
  • 190

Впродовж 2022-2023 років  епідемічна та епізоотична ситуація зі сказу в Україні залишається не стійкою. Щорічно в Україні реєструються поодинокі випадки сказу серед людей. У 2022 році зареєстровано два летальні випадки (в Харківській і Житомирській областях). Інформація про захворюваність людей на сказ у 2023 році відсутня. Найбільше випадків сказу людей в Україні було зафіксовано у 2007 році – 7, а також у 2011 і 2015 роках – по 6 випадків. На Прикарпатті останній випадок сказу людини задокументовано в Городенківському районі  у 1994 році.

У 2023 році на Прикарпатті епізоотична ситуація щодо захворюваності на сказ тварин покращилася. Так торік в Івано-Франківській області було зареєстровано 20 випадків сказу серед тварин проти 12 випадків у 2023 році. Зокрема торік сказ виявили у 11 лисиць,  7 собак (у тому числі у двох в Калуському районі) і 2 котів. Цього року діагностували 3 випадки сказу у великої рогатої худоби, 6 – у собак (у тому числі один випадок в домашнього собаки в селі Довгий Войнилів) та по одному випадку в кота, куниці і лисиці.  

За 9 місяців 2023 року за антирабічною допомогою з приводу укусів тваринами в заклади охорони здоров’я Калуського району звернулися 128 людей проти 116 за аналогічний період минулого року.

Цього року суттєво зменшилася кількість випадків укусів людей безпритульними тваринами – 13 (10,2% від загальної кількості) проти 25 (21,6%) за аналогічний період минулого року. Причому більшість таких випадків цього року – 9 – зареєстровані в місті Калуші.

У 2023 році серед потерпілих від укусів тваринами 52 людей – це мешканці сільської місцевості та 76 – мешканці міста Калуша. Більш як третина постраждалих від укусів тваринами – 35 – діти віком до 18 років.

Антирабічне лікування за дев’ять місяців 2022 року було призначено 27 особам (23,3% від усіх постраждалих від укусів)  проти 20 (15,6%) – у 2023 році. Торік таке лікування призначили десяти дітям, цього року – чотирьом.

Для покращення епізоотичної ситуації  зі сказу на території  Калуського району протягом третьої декади травня та другої декади вересня 2023 року проведена кампанія з пероральної вакцинації диких м’ясоїдних тварин проти сказу. Приманки з вакциною розповсюджувалися шляхом наземного розподілу на узліссях, узбіччі доріг, річок, сільськогосподарських угідь, у лісах – на перехрестях доріг, на території вирубок. За 9 місяців 2023 року виловили і простерилізували  260 тварин – 40 котів та 220 собак проти 108 тварин за аналогічний період минулого року.

Нагадаємо, сказ – це гостре інфекційне захворювання тварин й людини, що характеризується розвитком своєрідного енцефаліту з стрімким ураженням центральної нервової системи, яке завжди закінчується смертю. Збудником хвороби є вірус сказу. Інкубаційний період хвороби триває від 2 тижнів до 3 місяців, іноді до року і залежить від таких факторів, як місце проникнення вірусу (найнебезпечніші укуси в обличчя, голову і кисті),  вірусного навантаження (кількості активного вірусу, що потрапив у рану та віку постраждалого – діти більш вразливі).

Головним резервуаром збудника сказу у дикій природі є червоні лисиці. Підтримують циркуляцію збудника також мишовидні гризуни. Передача інфекції здійснюється при укусах тваринами, ослиненні, нанесенні подряпин чи поранень предметами, забрудненими слиною і мозком хворої тварини. Можливе зараження при зніманні шкур з хворих на сказ тварин, особливо лисиць.

Основні заходи профілактики сказу:

 –  укушені рани, подряпини, ослинення негайно промийте теплою проточною водою з милом. Краї рани обробіть 5% настоянкою йоду або 70-градусним спиртом та накладіть стерильну пов’язку. Негайно зверніться за медичною допомогою до лікаря-травматолога для проведення антирабічного лікування;

–  утримуйтесь від контактів з безпритульними та дикими тваринами, особливо лисицями;

–  дотримуйтесь  правил та норм утримання домашніх тварин і поводження з ними;

– повідомляйте фахівців ветеринарної медицини про виявлення у населеному пункті лисиць або їхніх трупів та про захворювання тварин;

– не вбивайте здорових на вигляд тварин, які нанесли укуси та інші пошкодження, а терміново викликайте ветеринарного лікаря;

–  не знімайте шкуру з трупів диких тварин;

– у разі укусу домашньою твариною з’ясовуйте прізвище, ім’я і по-батькові господаря, його домашню адресу. Це допоможе уникнути щеплень, оскільки за твариною можна встановити ветеринарний нагляд;

– при пошкодженні одягу, в який була одягнута людина під час укусу, його слід обробити гарячою праскою і тільки після цього ремонтувати;

–  щорічно вакцинуйте проти сказу домашніх та сторожових собак;

– проводьте заходи боротьби з мишовидними гризунами в житлових, господарських приміщеннях, на дачних ділянках, тощо.

Треба пам’ятати, що тварина, яка укусила, на вигляд може бути здоровою –  вірус сказу у слині хворої тварини з’являється за 10 днів до появи видимих ознак  захворювання.

Однак якщо людина захворіла на сказ, то вилікувати її вже неможливо. Єдиним засобом профілактики захворювання є лікувально-профілактичні щеплення за призначенням лікаря.

Мирослава Гуменяк, лікар-епідеміолог  Калуського міськрайонного відділу  ДУ «Івано-Франківський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ» 

Інші новини