13o

З початку року піротехніки ДСНС України вилучили та знищили майже 72 тисячі вибухонебезпечних предметів

  • 2021.10.20 09:16
    • Служба 101 інформує
  • 337

Піротехнічні підрозділи ДСНС України щодня проводять роботи щодо обстеження території країни, виявлення, вилучення та знищення вибухонебезпечних предметів часів минулих війн. Лише впродовж минулої доби, 18 жовтня, здійснено 65 виїздів, під час яких виявлено 395 боєприпасів.

Так, 18-го жовтня фахівці групи піротехнічних робіт аварійно-рятувального загону спеціального призначення Головного управління ДСНС України у Дніпропетровській області тричі залучались до робіт зі знешкодження застарілих боєприпасів. Зокрема, 17 жовтня мешканець міста Павлоград, під час прогулянки, виявив на пустирі неподалік житлового будинку, що розташований на вулиці Слов’янській, застарілий артилерійський снаряд калібру 152 мм. Цього ж дня на пасовищі за межами села Бурлацьке Новопільської сільської територіальної громади Криворізького району було виявлено застарілу мінометну міну калібру 82 мм. У селі Степанівка Криничанської селищної територіальної громади Кам’янського району, під час виконання земельних робіт на присадибній ділянці, розташованій на вулиці Сурській, чоловік натрапив на підозрілі предмети. Піротехніки ДСНС обстежили територію та вилучили три застарілих боєприпаси, а саме: артилерійський снаряд калібру 120 мм, мінометну міну калібру 50 мм та мінометну міну калібру 82 мм.

Водночас, у Чернігівській області піротехніками знищено ручну гранату Ф-1, яку було виявлено о 10:30 працівниками місцевої агрофірми с. Боромики Киселівської територіальної громади Чернігівського району, та авіаційну бомбу ФАБ-50 мм часів Другої світової війни, яку виявили господарі цього ж дня на власній присадибній ділянці під час земляних робіт на відстані 10 м від житлових будинків в с. Оболоня Коропської територіальної громади Новгород-Сіверського району. Про знахідку люди одразу повідомили рятувальників. В обох випадках під час контрольного обстеження прилеглої території інших боєприпасів піротехніки ДСНС не виявили.

Піротехніки Житомирщини 18 жовтня знищили два вибухонебезпечні предмети часів минулих війн, що були виявлені напередодні на території Радомишльської територіальної громади Житомирського району. Так, поблизу с. Бистріївка, біля річки, на небезпечне відлуння війни натрапили випадкові перехожі. Про свою знахідку вони відразу ж сповістили рятувальників. Фахівці ДСНС ідентифікували її як 76 мм артилерійський артснаряд. А на полі, що поблизу м. Радомишль, під час проведення земляних робіт, місцеві мешканці натрапили на ручну гранату Ф-1. Всі небезпечні знахідки знищені шляхом підриву у спеціально відведеному місці.

Крім того тривають роботи щодо розмінування звільнених територій Донецької та Луганської областей. Так, упродовж 18 жовтня підрозділами ДСНС України на території Донецької області, де проводиться ООС, було обстежено 3,21 га території та виявлено і вилучено 51 ВНП.

Піротехнічними розрахунками ГУ ДСНС України у Луганській області обстежено 1,1 га території області у Сєвєродонецькому та Щастинському районах та виявлено і вилучено 31 вибухонебезпечний предмет, а саме 28 артилерійських снарядів, 1 мінометна міна та 2 гранати.

Загалом, з початку року піротехнічні підрозділи ДСНС вилучили та знищили 71 тис. 716 вибухонебезпечних предметів, у тому числі, 908 авіаційних бомб.

Тож, з метою попередження нещасних випадків серед населення в разі виявлення вибухонебезпечних предметів, Державна служба України з надзвичайних ситуацій вкотре звертається до громадян з проханням дотримуватися правил безпечного поводження з вибухонебезпечними або невідомими предметами!

Категорично забороняється:

  • торкатися підозрілого предмету або пересувати його;
  • заливати його рідинами, засипати ґрунтом або чимось його накривати;
  • здійснювати на підозрілий предмет звуковий, світловий, тепловий чи механічний вплив, адже практично всі вибухові речовини чутливі до механічних, звукових впливів та нагрівання;
  • намагатися самостійно знешкоджувати знахідку.

Пам'ятайте, що у разі виявлення вибухонебезпечних предметів необхідно відразу повідомити про це за номером «101» або «102» та ні в якому разі не намагатися самостійно ідентифікувати знайдені боєприпаси.

Інші новини