18o

Якість води нецентралізованих джерел водопостачання

  • 2023.11.02 13:25
    • Охорона здоров'я
  • 137

Фахівцями Калуського районного центру ДУ «Івано – Франківський обласний  центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» в жовтні 2023року проведено моніторингові дослідження проб води з джерела загального користування: «Криївка» вул.Медична (біля Калуської центральної районної лікарні), «Капличка»   вул. Підгорецька.

  Досліджені проби води із вище вказаних джерел за показниками епідемічної безпеки  питної води  не відповідають  вимогам  ДСанПіНу 2.2.4.-171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною».

   На підставі вищезазначеного, з метою профілактики гострих кишкових інфекцій фахівці Калуського районного відділу ДУ «Івано-Фанківський центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України» НЕ РЕКОМЕНДУЮТЬвикористовувати для пиття та господарсько-побутових потреб воду із вище вказаних джерел.

  Для пиття і приготування їжі  використовувати тільки кип’ячену воду або  бутильовану, сертифіковану питну воду.

  З метою попередження виникнення водно-нітратної метгемоглобінемії у дітей, фахівцями відділу впродовж  місяця обстежено 50 індивідуальних колодязів, вода з яких використовується для споживання дітей віком до 3-х років.  В досліджених пробах перевищення вмісту нітратів не виявлено (вміст нітратів складав 3,92-13.28 мг/л  при допустимій нормі <=50,0 мг/л  ).

  Також проведено  дослідження  5 проб води з індивідуальних криниць мешканців м.Калуша, які знаходяться в зоні впливу хвостосховищ  ДП «Калійний завод». Всі  проби  води за санітарно-хімічними показниками не відповідають вимогам Додатку 2 до ДСанПіНу 2.2.4.-171-10. А саме:  вміст хлоридів становить 500,0-1500,0 мг/л  при нормі <=350,0 мг/л ,  сульфатів 650,0 мг/л  при нормі <=500,0 мг/л ,  сухий залишок  650,0-4200,0 мг/л  при нормі <=1500,0 мг/л ( вул. Дорошенка, Зарічна, Головацького.).

  Пам’ятайте, що вживання небезпечної в епідемічному відношенні питної води може привести до виникнення інфекційних захворювань (вірусного гепатити А, черевного тифу, дизентерії, холери, ротавірусної інфекції, лептоспірозу тощо), а води із хімічним забрудненням – до водно-нітратної метгемоглобінемії, карієсу або флюорозу.

  Саме тому рекомендуємо власникам колодязів здійснювати періодичний контроль безпечності та якості питної води.

 

Калуський РВ  ДУ «Івано–Франківського ОЦКПХ МОЗ»

Інші новини