8o

Якість води нецентралізованих джерел водопостачання та водоймах на місцях масового відпочинку населення

  • 2021.05.27 11:12
    • Охорона здоров'я
  • 383

   Фахівцями Калуського районного центру ДУ «Івано – Франківський обласний лабораторний центр МОЗ України» в травні 2021року проведено моніторингові дослідження проб води з джерела загального користування в с.Середнє, громадських криниць сіл Новиця, Старий Угринів, смт.Войнилів. Досліджені проби води з громадських криниць сіл Новиця, Старий Угринів за показниками епідемічної безпеки  питної води  не відповідають  вимогам Додатку 1   ДСанПіНу 2.2.4.-171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною».  

  Дана вода не придатна для споживання людиною і для господарського користування. З метою профілактики  гострих кишкових інфекцій рекомендуємо  вживати кип’ячену воду, або використовувати  бутильовану сертифіковану питну воду.

      Якість води в джерелі с. Середнє та громадській криниці смт Войнилів відповідає гігієнічним вимогам.

     З метою попередження виникнення водно-нітратної метгемоглобінемії у дітей, фахівцями центру впродовж  місяця обстежено 89 індивідуальних колодязів, вода з яких використовується для споживання дітей віком до 3-х років.  В досліджених пробах перевищення, вмісту нітратів не виявлено(вміст нітратів складав 5,44-16.4 мг/дм 3 при допустимій концентрації <=50,0 мг/дм 3  ).

     Пам’ятайте, що кип’ятіння, відстоювання та значна частина побутових фільтрів не знижують вміст нітратів у воді, а інколи, навпаки, збільшують її токсичність. При оцінці якості води користуйтесь лише результатами лабораторних досліджень — навіть найпрозоріша на вигляд та найсмачніша на смак вода може бути значно забруднена нітратами. 

    Дослідження води (на визначення вмісту нітратів) із індивідуальних джерел,  яку споживають   діти до 3-х років, можна провести в Калуському районному центрі ДУ «Івано-Франківський  обласний лабораторний центр МОЗ України» безкоштовно (м. Калуш, вул. Каракая,9).

   У межах здійснення затвердженого моніторингу за місцями масового відпочинку в період підготовки до оздоровчого сезону, проведено дослідження води річки  Лімниця в селі Вістова та Добровляни. Досліджені проби води за мікробіологічними та фізико-хімічними показниками відповідають вимогам Додатку 11  Державних санітарних норм забудови населених пунктів, затверджених наказом МОЗ України від 19.06.96р. №173. (Гігієнічні вимоги до складу та властивостей води водних об’єктів в пунктах господарсько - питного та культурно - побутового призначення). 

   Вода в озері  парку культури та відпочинку ім.Івана Франка  за санітарно-хімічними та мікробіологічними показниками не відповідає санітарним нормам.

           

Інші новини