14o

Якісне протруювання насіння – ефективний захист сходів озимих колосових культур на початкових стадіях росту рослин

  • 2023.08.07 15:10
    • Держпродспоживслужба
  • 154

Сільськогосподарські підприємства Івано-Франківщини готуються до посіву озимого ріпаку. А отже осінній агросезон вже розпочався.

Спеціалісти управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області звертають увагу аграріїв,  особливо власників присадибних ділянок, які висівають зернові культури, що найбільш ефективним способом стимулювання проростання насіння озимих колосових, формування первинної кореневої системи та отримання дружніх сходів є обробка насіння.  Нехтування протруєнням насіння вже на початок вирощування призводить до майбутніх втрат 20, а іноді й 30% врожаю.

Протруювання насіння забезпечує знезараження від патогенів і захищає сходи від ураження хворобами, які знаходяться в самому насінні, на його поверхні, у ґрунті та на рослинних рештках.

Використовуючи комбінації різних діючих речовин, можна досягти широкого спектру дії. Поєднання фунгіцидних та інсектицидних протруювачів забезпечує можливість захистити сходи не тільки від збудників хвороб, а й від цілого комплексу шкідників: личинок коваликів (дротяників), хлібної жужелиці, совок, злакових мух та інших. Особливого значення набуває захист від ґрунтових шкідників, оскільки вони викликають порідіння посівів та завдають значної шкоди сходам.

Протруйники слід підбирати залежно від  фітосанітарного стану поля та насіння, але не перевищувати рекомендовану норму, оскільки це може негативно вплинути на польову схожість насіння. За оптимальних погодних умов хімічні протруйники забезпечують захист молодих рослин (які є найбільш вразливими) впродовж 20-40 днів після сівби, після чого їхня ефективність зменшується і дія поступово припиняється. Також слід зауважити, що протруєння насіння є єдиним заходом боротьби проти сажкових хвороб.

Отже протруєння  посівного матеріалу забезпечує:

  • Знезараження насіння від збудників хвороб рослин, що передаються через насіннєвий матеріал (фузаріози, численні сажкові хвороби й кореневі гнилі, септоріоз, гельмінтоспоріоз, тощо).
  • Захист від ґрунтових патогенів (снігова пліснява, гельмінтоспоріоз, численні кореневі гнилі тощо).
  • Тривалий захист сходів рослин від аерогенної інфекції (бура іржа, борошниста роса тощо).
  • Захист від ґрунтових шкідників та шкідників сходів.

Крім вибору протруйника, не менш важливим фактором є якість протруювання, яка характеризується наступними показниками:

  • Ступінь протруювання. Посівний матеріал повинен мати певну кількість протруйника, норма повинна бути чітко витримана.
  • Рівномірний розподіл протруйника на посівному матеріалі. Він повинен бути таким, щоб кожне зерно отримало однакову його кількість, водночас його розподіл по поверхні має бути рівномірним.
  • Високий рівень прилипання. Вся доза нанесеної діючої речовини повинна залишатись на зерні після механічного впливу: затарювання, транспортування і сівби.
  • Текучість посівного матеріалу. Після проведення протруювання посівний матеріал повинен зберегти текучість (сипучість).

На якість протруєння впливають: посівний матеріал, протруйник і його препаративна форма, протруювальна техніка.

Передпосівна обробка насіння протруйниками, мікроелементами, інокулянтами забезпечує повноцінне живлення рослин на початковому етапі росту, це фундамент високого та якісного урожаю, запорука здоров’я рослини.

Всі роботи з протруєння насін­ня виконують з дотриманням вимог техніки безпеки при роботі з пести­цидами і агрохімікатами.

За більш детальною інформацією звертайтесь до спеціалістів управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області, тел. (0342) 78-76-67.

 

Інші новини