22o

Які шкідники та хвороби загрожуватимуть посівам та насадженням у травні – інформують спеціалісти Держпродспоживслужби Прикарпаття

  • 2024.05.23 11:29
    • Держпродспоживслужба
  • 55

Агрокліматичні умови квітня вплинули на нестабільність показників фітосанітарної ситуації. Аномальне квітневе підвищення температури повітря сприяло активізації шкідливих організмів.

Цього року озимі культури відновили весняну вегетацію раніше очікуваних термінів, всі весняно-польові роботи змістилися в часі, що призведе до деяких змін в запланованих агротехнологічних прийомах на озимих культурах. Зокрема, це стосується, як ранньовесняного підживлення, так і системи захисту від шкідників та хвороб.

Спеціалісти управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби Івано-Франківщини застерігають: із настанням стійкої теплої погоди у травні шкідники активізуються і набудуть поширення у посівах сільськогосподарських культур.

Так за стійкої  теплої погоди з середньодобовими температурами +12+14С, максимально +18+20С передбачається переліт з місць зимівлі  на площі озимини клопа шкідливої черепашки, елії гостроголової і носатої на посіви зернових культур. Пошкодження клопами рослин у фазі кущення спричиняє  пожовтіння та відмирання центрального листка, а на початку виходу рослин у трубку – загибель центрального стебла.

Продовжиться заселення посівів  зернових культур злаковими мухами (пшеничною, шведськими),  хлібними блішками, цикадами, п`явицями, попелицею. Пошкодження рослин зазначеними шкідниками спричиняє зниження продуктивної густоти посіву й призводить до кількісних втрат врожаю. Шкодочинність комах різко підвищується за посушливої погоди. Особливо слід звернути увагу на хлібних блішок в ярині.

За перевищення шкідниками порогу шкодочинності (ЕПШ  хлібної блішки – 30-50 екз. на кв.м, злакових  мух – 30-50 екз. на 100 помахів ентомологічного сачка, або 10-15% заселених стебел, клопа шкідливої черепашки – 2 екз на кв.м, п`явиці – 10-15 жуків на кв.м, цикад – 150 особин на 100 помахів сачка) у  посівах зернових колосових культур проводять захисні заходи дозволеними інсектицидами відповідно до «Переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні» та доповнення до них.

        При роботі з засобами захисту рослин слід дотримуватись державних санітарних правил та правил техніки безпеки.

 

Детальний прогноз фітосанітарного стану та рекомендації щодо захисту основних сільськогосподарських рослин у господарствах області у травні 2024 року можна прочитати або завантажити за посиланням. https://vetif.gov.ua/images/Prognoz_05.2024.doc

Інші новини