10o

Як запобігти небажаним наслідкам під час проведення Всеукраїнської Патріаршої прощі. Поради спеціалістів Держпродспоживслужби

  • 2021.07.30 14:36
    • Держпродспоживслужба
  • 490

Щоб запобігти харчовим отруєнням  та кишковим інфекційним захворюванням під час проведення Всеукраїнської  Патріаршої прощі  до Галицької Чудотворної Ікони Матері Божої, що в селі Крилос, варто подбати про своє харчування.

У літню пору року, коли в тепло і шкідливі бактерії розмножуються досить швидко, дуже легко отримати харчове отруєння чи кишкові інфекції, пов’язані з уживанням продуктів харчування  та питної  води.

Основними  причинами спалахів є:

- нехтування елементарними  правилами  особистої  гігієни,

- порушення технології  приготування їжі,

- зберігання харчових продуктів в антисанітарних умовах  без належного температурного режиму.

З метою профілактии кишкови хінфекцій  та харчових отруєнь  при  організації прощі та інших релігійних заходів рекомендуємо наступне.

Обмежити  ассортимент харчових продуктів. Не рекомендовано брати з собою на прощу харчові продукти, які швидко псуються: варені та копчені  ковбаси, кремові кондитерські  вироби, йогурти  та інші молочні продукти, салати та кулінарні вироби. Слід пам’ятати, що готові страви без холоду можуть зберігатися  не більше двох годин.

З харчових продуктів  варто взяти: фасовану питну воду, сухе галетне печиво, шоколад, яблука. В жодному разі не використовуйте для пиття воду з незнайомих джерел. А також не забувайте про дотримання особистої гігієни: миття рук з милом після відвідувань  туалету та перед прийомом їжі, використання вологих бактерицидних серветок.

Спекотна погода може завдати чимало клопоту прочанам особливу увагу в спеку необхідно приділити дітям. Дитячий організм набагато чутливіший до підвищення температури  навколишнього  середовища, ніж  дорослий.

Симптоми перегрівання дитини – почервоніння  шкіри, підвищення  температури тіла, млявість, безпричинне капризування, нудота, часте дихання із задишкою, судоми або навіть і непритомність. За перших проявів  нездужання з дитини потрібно зняти одяг, покласти її в горизонтальне положення, протерти все тіло змоченою у вод і серветкою й   обов’язково давати питии кожні 5-10 хвилин, щоб уникнути зневоднення організму. Підійдуть прохолодні негазовані  напої: вода, слабо заварений чай, тощо.

У дорослих також можуть проявлятися симптоми теплового та сонячного удару. Найперше це слабість, млявість, запаморочення, рясне потовиділення, спрага, головний біль, нудота й блювання. В особливо тяжких випадках ймовірна  втрата  свідомості. Якщо  людина перегріється і в неї спостерігаються перелічені вище симптоми, негайно викликайте лікаря й уживайте заходів щодо охолодження організму. Постраждалого слід покласти  в прохолодному місці,  на голову – холодний компрес або вологий рушник і давати  йому  якомога  більше  пити.

Щоб уникнути небажаного  впливу високих температур на організм, одягніть просторий світлий  одяг  із   натуральних тканин, не забудьте легкий головний убір і обов’язково візьміть із собою пляшечку  негазованої води.

Слід багато пити, не менше 1,5-3 л рідини на день. Уникайте  вживання алкоголю, в тому числі і пива, а також різних солодких газованих напоїв, які не тільки не втамовують  спрагу, а й уповільнюють обмінні  процеси в організмі. Харчуватися за спекотної погоди варто менше, але частіше, не залишаючи  свіжоприготовлену їжу на потім. Будьте особливо обачними з продуктами, які  швидко  псуються.

 

Інші новини