20o

Як з Калуша сіль до Галича Лімницею та Дністром доставляли. Відбувся історичний перформанс

  • 2022.08.26 17:17
    • Культура
  • 272

Знання історії свого роду, свого народу, збереження звичаїв та традицій - те, що ідентифікує нас, як українців, як націю. Калуш здавна відомий як місто солеварів. Тому сьогодні Калуська громада спільно з Галицькою міською радою, зокрема, Національним заповідником «Давній Галич» взяла участь в історичному перформансі «Транспортування калуської солі по Лімниці і Дністру до Галича».

   Відтворення історичного дійства розпочалося у мікрорайоні Хотінь. Під реконструкції подій відбулося завантаження солі, видобутої в Калуші, на човен, яке супроводжувалося розповіддю старця про її видобування та значення в часи Середньовіччя. «Розвантажили» сіль в Галичі на набережній Дністра за участі короля Данила.
   Історичну атмосферу відтворили працівники ПК «Юність», актори молодіжного театру «Silentium» та його керівник Дмитро Карачун. Човен надав Парк відпочинку ім. Івана Франка. Використали сіль, яку варили двоє калушан Олександр Коваль та Василь Фіцак ще п’ять років назад. Тоді ропу брали із колодязя старого саду у Новиці.
   А сьогоднішній захід ще й потрібний на перспективу відновлення добування солі. З Харкова релокувала у Калуську громаду ДУ «НІОХІМ». Це установа, яка в числі провідних інжинірингових компаній з проектування хімічних виробництв з одночасним забезпеченням екологічної та промислової безпеки підприємств. Вона єдина в Україні комплексно виконує науково-дослідні, проектні та дослідно-конструкторські роботи зі створення та реконструкції виробництв кальцинованої соди, бікарбонату натрію (харчової соди) та інших продуктів основної хімії. Наразі ними розпочато дослідження розсолів з метою подальшого добування калійних солей.

Інші новини