7o

Як єдиний кулак: громади Прикарпаття об’єднані задля підтримки ЗСУ

  • 2024.03.04 08:20
    • Громада
    • Економіка
  • 82
24 лютого 2024 року виповнюється 2 роки з часу повномасштабного вторгнення російської федерації в Україну. Українці мужньо протистоять ворогу, виборюючи своє право на свободу та незалежність.
  ✅Сьогодні українське суспільство об’єдналось та максимально спрямовує наявні ресурси на підтримку Збройних Сил України. Територіальні громади Івано-Франківщини також відіграють значну роль у підтримці ЗСУ, у результаті чого з місцевих бюджетів на підтримку армії спрямовано сотні мільйонів гривень.
  ✅І, попри втрату дохідної частини (“військове ПДФО” тощо) у 2024 році, муніципалітети Прикарпаття роблять усе для того, щоб з одного боку – наблизити перемогу України у війні, а з іншого – забезпечити надання базових послуг мешканцям та сприяти розвитку громад.
    ✅Так, власні надходження до загального фонду у 62 територіальних громадах області у 2024 році заплановано в обсязі понад 8,9 млрд. грн., що на 0,85 млрд. грн. (-8,7%) менше, ніж у 2023 році.
   ✅З місцевих бюджетів обсяг запланованих видатків на підтримку ЗСУ у 2024 році станом на 31 січня становить понад 0,82 млрд. грн., або близько 10% від власних надходжень муніципалітетів, з яких понад 0,26 млрд. грн. (3%) – видатки на закупівлю дронів.
   ✅Хочемо підкреслити, що кожна із громад готова переглянути обсяг допомоги для ЗСУ та збільшити його впродовж року з огляду на динаміку надходжень до місцевого бюджету.
   ✅За підсумками січня 2024 року, органи місцевого самоврядування вже оголосили закупівлі на потреби ЗСУ на загальну суму понад 55 млн. грн. (тендерні закупівлі – 45,9 млн. грн., прямі договори – 9,4 млн. грн.).
    ✅Зокрема, щодо тендерних закупівель, то територіальними громадами за січень 2024 року оголошено 21 тендер, з яких 4 тендери на загальну суму 4,1 млн. грн. не відбулись. Ключова причина – відсутність пропозицій. У підсумку, загальна сума проведених тендерних закупівель становить 41,8 млн. грн.
    ✅Таким чином, із запланованих 810 млн. грн. видатків на підтримку ЗСУ на 2024-ий рік, у січні муніципалітети витратили 51,2 млн. грн. або 6,32%, з яких 48 млн. грн. – видатки на закупівлю дронів.
   Все ж надалі варто очікувати належної підтримки для ЗСУ від муніципалітетів та збільшення обсягів допомоги, в тому числі і коштом вільних залишків, фандрейзингу тощо.
   Спільними зусиллями наближаємо перемогу!
   ????Інформацію щодо видатків на підтримку ЗСУ оновлюватимемо щомісяця.
  ❗Публікація підготовлена в рамках моніторингової ініціативи “Спільними зусиллями: громади Прикарпаття об’єднані для підтримки ЗСУ ”, що реалізується Івано-    Франківським регіональним відділенням ВАОМС “Асоціація міст України” спільно з ГО “Соціоцентр”.

Івано-Франківське регіональне 

відділення ВАОМС "Асоціація міст України"

Інші новини