4o

Як винищуються гризуни в багатоповерхівках міста

  • 2022.09.05 14:15
    • Актуально
    • Житлово - комунальне господарство
    • Міська рада консультує
  • 445

Це питання останнім часом набрало актуальності в соціальних мережах, позаяк у місті проходить чергова хвиля винищувальної дератизації і гризуни під дією спеціальних препаратів (кишкової отрути) поводяться атипово. Вони часто покидають свої звичні середовища проживання (підвальні приміщення тощо) і їх можна зустріти навіть протягом світлового дня на сходових клітках під’їздів, прибудинкових територіях, біля смітників… Але лякатися такому явищу не слід, бо гризуни, які вже отримали дозу отрути, є знесилені та кволі. А результатом таких заходів буде ситуативне (дератизація проводиться періодично) знищення їх популяцій або значне зменшення чисельності.

А відповіді на питання «що таке дератизація, які методи її застосовуються у містах?», «хто відповідальний за проведення дератизаційних заходів», «скільки коштів на це виділяє міська рада?» пропонуємо дізнатись ТУТ.

Дератизація – це комплекс заходів для знищення гризунів (щурів, мишей, полівок та ін.). Дератизація є одним із суттєвих способів боротьби з інфекційними захворюваннями шляхом винищування гризунів - носіїв і джерел багатьох інфекційних хвороб (чуми, туляремії, гельмінтозів та ін). Вона має не тільки протиепідемічне, але й економічне значення, оскільки гризуни завдають великої шкоди сільському господарству, знищуючи посіви, пошкоджуючи зелені насадження, сади, і наносять інший економічний збиток в побуті.

Методи дератизації.

Всі методи, що застосовуються в дератизації, поділяються на ЗАПОБІЖНІ та ВИНИЩУВАЛЬНІ.

ЗАПОБІЖНІ методи засновані на створенні умов, що перешкоджають проникненню гризунів у приміщення, і які передбачають здійснення сукупності санітарних, будівельно-технічних та агротехнічних заходів.

Виконання санітарних заходів здебільшого стосуються самих мешканців будинків, бо спрямовані на створення умов, які позбавляють гризунів доступу до їжі і притулків. Для цього необхідно постійно проводити ретельне прибирання приміщень; сміття і харчові відходи збирати в залізні сміттєзбиральники або відра з щільними кришками. Продукти харчування необхідно зберігати в місцях, недоступних для гризунів. Не можна захаращувати підвальні приміщення і комори непотрібними, старими речами, які ти самим створюють зручні умови перебування для гризунів.

Будівельно-технічні заходи – це створення різних перешкод, які позбавляють гризунів доступу в приміщення. Про них мали б подбати управляючі компанії або ОСББ. Для цього необхідно, щоб вікна та двері підвальних приміщень перших поверхів щільно закривалися і не мали щілин, підлоги і плінтуси щільно підганялись до стін, отвори в місцях введення труб і проводів ретельно закривалися стійкими будівельними матеріалами, а вентиляційні отвори оздоблювалися металевою сіткою.

Агротехнічні заходи спрямовані на погіршення умов проживання гризунів, на позбавлення їх сховищ і їжі в польових умовах. Цим займаються здебільшого аграрії.

ВИНИЩУВАЛЬНІ заходи з дератизації та як забезпечується їх виконання у нашій громаді

ВИНИЩУВАЛЬНІ заходи спрямовані на знищення гризунів. І відповідальними за їх проведення (замовником робіт) є управління житлово-комунального господарства міської ради.
Щороку управлінням укладається угода з ТОВ Калуський центр профілактичної дезінфекції» про надання послуг з дератизації. До таких договорів додається графік проведення заходів у всіх, без виключення, багатоповерхівках. Роботи проводяться планово – двічі на рік (весна, осінь). А вартість робіт, які проводились і проводяться цьогоріч, становить 149 064, 00 грн.

Винищувальні заходи в свою чергу поділяються на механічні, фізичні, хімічні і біологічні.

Винищення гризунів є складним завданням. Оскільки вони дуже плодовиті, не можна обмежуватися періодичним їх знищенням, необхідно проводити боротьбу з гризунами систематично і регулярно, домагаючись максимального їх зникнення.
До винищувальних заходів належать біологічні, механічні та хімічні методи знищення гризунів.

Власне хімічні заходи з дератизації найчастіше використовуються в умовах багатоповерхової забудови.

Хімічні засоби дератизації є найбільш поширеними і ефективними. Найбільш часто застосовуються хімічні речовини, що проникають через шлунково-кишковий тракт (кишкові отрути). Вони використовуються у вигляді твердих або рідких харчових отруєних принад, що містять певну кількість отрути. Застосування принади дає найбільш високий ефект дератизації.

Інші новини