З настанням літа в Україні та області почастішали випадки отруєння грибами як серед дорослих, так і серед дітей.
У багатьох є традиційним вживання страв з грибів, але ця традиція має підвищений ризик, оскільки більшість населення втратила навички збирання грибів. Для когось це хобі, спосіб насолодитися природою, для інших – можливість поповнити запаси на зиму чи приготувати смачну вечерю. На території України росте майже 2 000 видів шапинкових грибів, до 500 з них вважають їстівними.
Всі гриби у відповідності до їхньої їстівності та отруйності класифікуються:
- Отруйні гриби – містять отруйні речовини, які викликають отруєння у людини.
- Безумовно отруйні гриби – не втрачають своєї токсичності при обробці будь-якими способами (бліда поганка, мухомори, несправжні опеньки та ін.).
- Умовно їстівні гриби – їх отруйні властивості зникають при відповідній обробці (варіння, сушіння, соління) перед вживанням в їжу. До таких грибів відносять вовнянки, чорні грузді, що виділяють їдкий сік, який руйнується при засолюванні. До групи умовно їстівних грибів також входять сморчки, строчки, сироїжки, валуй та ін.
- Неїстівні гриби – не отруйні, але мають неприємний смак або запах, що зберігається навіть при тривалій обробці (жовчний гриб, помилковий дощовик і ін.).
Щоб запобігти отруєння грибами необхідно дотримуватись наступних порад:
- Найкраще відмовтеся від споживання дикорослих грибів, як від продукту взагалі, а споживайте штучно вирощені печериці, гливи, купуючи їх в магазинах.
- Не купуйте гриби на стихійних ринках чи у продавців на автошляхах. Безпечніше купувати гриби на стаціонарних ринках, де вони проходять відповідний контроль.
- Якщо Ви все ж відправились до лісу збирати гриби, то обов'язково врахуйте наступне:
- Збирайте в лісі тільки ті гриби, про які ви точно знаєте, що вони їстівні; остерігайтеся пластинчатих грибів.
- Грибів, які ви не знаєте або тих, що викликають найменший сумнів, не варто брати взагалі.
- Ніколи не збирайте і не вживайте в їжу переспілі, червиві, ослизлі гриби, а також тих, що ростуть поблизу швидкісних трас чи на радіаційно забруднених територіях.
- Під час посухи грибів краще не брати взагалі. У спекотну погоду змінюється обмін речовин в організмі гриба, він втрачає воду, накопичує токсини.
- Уважно перевірте зібрані гриби перед тим, як починати готувати страву або робити заготівлі.
- Не вживайте сирих грибів.
- Обов'язково піддавайте зібрані гриби ретельній термічній обробці.
Оскільки гриби належать до продуктів, що швидко псуються, тому переробляти їх треба, як правило, в день збирання. Це пов’язано з тим, що після дозрівання гриби стають добрим поживним середовищем для розвитку мікроорганізмів, в тому числі хвороботворних
То слід пам'ятати, що при порушенні технології заготівлі і їстівні гриби можуть становити небезпеку для здоров'я. Їх вкрай важко повністю відмити від часточок ґрунту, у якому можуть знаходитися спори ботулізму. До того ж, у домашніх умовах неможливо досягти такої стерилізації, як на промисловому підприємстві. Тому вдома, тим більше на дачі, гриби краще сушити, варити, солити, маринувати, не закупорюючи банки герметичними кришками, адже збудник ботулізму розвивається тільки за відсутності кисню.
Варити гриби потрібно добре промитими не менш години на невеликому вогні, знімаючи піну і помішуючи. Варіння вважається закінченим, коли гриби осядуть на дно, а відвар стане прозорим. Категорично забороняється зберігати в морозильнику (якщо він не обладнаний системою швидкої, глибокої заморозки) свіжі гриби довше 2-3 днів. Навіть у їстівних грибах згодом починають виділятися отруйні речовини, які не зникнуть при варінні і смаженні.
- Готові страви з грибів зберігайте на холоді в емальованому посуді, але не більше доби.
- Гриби - не дитяча їжа, тому не давайте грибних страв малолітнім дітям. Не можна вживати грибів вагітним та жінкам, що годують груддю.
- Ніколи не застосовуйте „домашніх" методів визначення отруйності грибів з використанням цибулини або срібних ложок - вони помилкові.
Якщо після споживання грибів почуваєтесь погано чи помітили нездорові ознаки у своїх близьких (нудота, блювота, головний біль, біль у животі, діарея, запаморочення, підвищення температури тіла, галюцинації, судоми, холодні руки та ноги):
- Негайно викликайте "швидку допомогу". До її приїзду промийте шлунок питною водою, дотримуйтеся постільного режиму, прийміть сорбенти. Пийте багато рідини (вода, підсолена вода чи прохолодний чай) — це допоможе відновити водно-сольовий баланс та вивести токсини. Категорично заборонено вживати алкогольні напої, будь-яку їжу чи молочні та кисломолочні продукти — це може прискорити всмоктування токсинів у організм.
- Навіть при полегшенні стану обов'язково зверніться до найближчого лікувального закладу.
- Недоїджених грибів не викидайте. Їх аналіз допоможе лікарям швидше визначити вид отрути, яка потрапила в організм.
Ніякого самолікування! Бо чим більше токсинів потрапить у кров, тим важчим буде перебіг отруєння. Будьте уважні до свого здоров’я та здоров’я близьких!
Лікар із загальної гігієни
Калуської РЦ ДУ “Івано-Франківський
ОЦКПХ МОЗ України” Марія Жекало