26o

ЯК ВБЕРЕГТИ СЕБЕ ВІД БОТУЛІЗМУ

  • 2021.06.30 14:14
    • Охорона здоров'я
  • 264

             За даними Центру громадського здоров’я МОЗ України  останнім часом в Україні почастішали випадки тяжких харчових отруєнь — ботулізму. Вони фіксувались у різних регіонах країни, але найбільше випадків зафіксовано у Чернігівській області. Переважно люди потрапляли на лікарняне ліжко після вживання риби домашнього приготування та консервів. За перші п’ять місяці 2021 року в Україні зареєстровано 38 постраждалих від ботулізму. З них 3 людини померли: двоє у Чернігівській області (40-річна жінка та 50-річний чоловік), та один померлий у Житомирській області (71-річний чоловік).  

           Це свідчить про те, що люди продовжують нехтувати правилами безпечного харчування та наражають себе на смертельну небезпеку. 

         Ботулізм – це харчова токсикоінфекція, яка виникає в результаті вживання продуктів, що містять отруйні речовини (токсини), які виробляються бактеріями ботулізму.

          Збудник цього захворювання широко поширений у природі з постійним місцем існування в ґрунті, утворює спори, надзвичайно стійкі до впливу хімічних і фізичних факторів (витримують кип’ятіння протягом 5 годин і гинуть при 120° С через 30 хвилин). Бактерії містять отруту – ботулотоксин. Цей токсин є одним з найсильніших від усіх відомих біологічних отрут, він в 375 тисяч разів активніший від отрути гримучої змії. Його смертельна доза для людини становить лише 0,3 мкг.

        Токсин починає вироблятися тільки без доступу кисню. Це, як правило, в продуктах домашнього консервування: м'яса, риби, грибів, рідше — овочів. Потенційно небезпечними є усі консервовані продукти, які були погано вимиті, неправильно/недостатньо термічно оброблені, транспортувались або зберігались неналежним чином. Навіть консерви, у яких все гаразд з терміном придатності, виглядом і смаком, можуть бути зараженими: ботулізм не можна визначити за кольором або смаком, мікроорганізм, який спричиняє хворобу, не псує продукти. Але, можна, наприклад, звернути увагу на стан тари продукції — ні в якому разі не можна споживати продукти з банки, яка має вздуту кришку. 

        Сприйнятливість людини до цієї хвороби висока. Інкубаційний період захворювання (від моменту зараження до перших симптомів) триває від кількох годин до доби (рідше – до 2-3 днів). Його тривалість залежить від кількості ботулотоксину, що потрапив в організм хворого.

        Симптоми ботулізму найчастіше з'являються поступово, немає різких підйомів температури, тому виникає ілюзія несерйозності хвороби. Але, в подальшому з'являється порушення зору — одна з найперших ознак ботулізму (хворого турбує "сітка або туман" перед очима, двоїння предметів, важкість читання, що пов'язано з паралічем очних м'язів). Одночасно виникають спрага, сухість слизових оболонок, розлад ковтання, може змінитися тембр голосу. Хворі скаржаться на відчуття "грудки" у горлі, біль під час ковтання, подразнення в горлі – усі ці симптоми обумовлені ураженням ковтальних м'язів, короткочасні ознаки ураження травної системи (нудота, блювання, послаблення випорожнень), а потім - стадія парезу кишечнику (здуття живота, закреп), ураження м’язів шиї та кінцівок. Характерний сильний головний біль, запаморочення, безсоння, загальна слабкість, підвищення температури тіла. У важких випадках пацієнтів турбує відчуття нестачі повітря, тягар в грудній клітці, дихання стає поверхневим. Розвивається дихальна недостатність, що є причиною смерті при ботулізмі.

          При найменшій підозрі на ботулізм негайно зверніться до лікаря. Госпіталізація обов’язкова незалежно від тяжкості хвороби. Адже, успіх лікування залежить від ранньої діагностики, правильного лікування, у більшості випадків — введення ботулінічного антитоксину.

         Профілактика ботулізму при виготовленні та вживанні рибних продуктів, грибних та овочевих консервів включає в себе комплекс правил, головними з яких є:

  • захищати харчові продукти і продовольчу сировину від випадкових забруднень;
  • відмовитися від самостійного посолу риби; 
  • ретельно промивати та просушувати овочі, особливо гриби перед консервуванням, дотримуватися температурного режиму при виготовленні консервів;
  • не їсти консерви із вздутою кришкою, або при підозрі на недоброякісність;
  • не купувати копчену, солену та в’ялену рибу на стихійних ринках, яка була виготовлена в домашніх умовах та без лабораторного контролю;
  • вживати  грибні та рибні консерви тільки промислового виготовлення;
  • слід неухильно дотримуватись санітарно-гігієнічних вимог щодо технології виготовлення консервованих продуктів. Їх стерилізують в автоклавах, бо руйнування спор відбувається лише за температури 1200С. Зовнішньою ознакою забрудненості консервів збудником ботулізму є їх здуття внаслідок газоутворення і поява неприємного запаху. 

         Пам’ятайте: хворобу легше попередити, ніж лікувати. Будь - яке отруєння не проходить безслідно. Бережіть своє здоров’я і здоров’я близьких, а особливо дітей. Дотримуйтесь цих не складних рекомендацій і будьте здоровими!

Інші новини