Холера (від chole — жовч і rheo — течу) — гостре інфекційне захворювання, викликане холерними вібріонами (Vibrio cholerae О1 або О139), їхніми токсинами, що проникають через рот у травний тракт здорової, сприйнятливої людини. Зараження відбувається через інфіковану воду, харчові продукти, через руки забруднені виділеннями хворого і супроводжується зневодненням організму.
Епідемічна ситуація з холери на Калущині залишається благополучною протягом багатьох років. Проте, повномасштабна війна та зруйнована інфраструктура(станції водопостачання та водовідведення),масові поховання на території бойових дій у поєднанні із літнім зростанням температури підвищує ризики появи гострих інфекційних захворювань, як-от холери. А враховуючи те, що багато населення з окупованих територій переїжджає до західних областей, ймовірність спалахів холери в нашій місцевості зростає.
З метою недопущення завезення, виникнення і розповсюдження на території області холери, забезпечення санітарно-епідемічного благополуччя населення, здійснюється постійний епіднагляд за захворюваністю населення на гострі кишкові інфекції, можливістю заносу холери з інших країн. Проводяться моніторингові дослідження середовища життєдіяльності людини. Щорічно в літній період, двічі на місяць досліджуються проби води відкритих водоймищ в місцях масового рекреаційного водокористування та води водопровідних станцій на наявність патогенних холерних вібріонів.
Основні факти про холеру:
Холерний вібріон може зберігати життєздатність у воді протягом тривалого часу: у харчових продуктах при кімнатній температурі протягом 2-5 днів, на поверхні плодів і овочів в умовах сонячного освітлення впродовж 8 годин, при низьких температурах та у морській воді — 2 тижні і більше, у кишечнику окремих річкових та морських тварин — декілька місяців.
Проте, під час кип'ятіння холерний вібріон гине протягом хвилини,малостійкий до висушування, до прямого сонячного опромінення, є надзвичайно чутливим до дії звичайних дезінфектантів.
Інкубаційний період захворювання триває від кількох годин до 6 діб (частіше 2 – 3 доби).
Симптоми захворювання:
- частий, до 10 і більше разів на добу, пронос. При цьому людина втрачає багато рідини і, як наслідок, відбувається згущення крові та зневоднення організму;
- через втрату з рідиною мікроелементів з'являються м'язові судоми, частіше за все - починаючи з литкових м'язів;
- загострення рис обличчя, очі западають, синіють губи і вушні раковини;
- холодна шкіра (холера - одна з небагатьох інфекцій, що супроводжуються нормальною або навіть зниженою температурою тіла);
- шкіра втрачає пружність, легко збирається в складки і дуже довго розправляється, а шкіра стоп і рук стає зморшкуватою («руки прачки»);
При ранній діагностиці і правильному лікуванні холера виліковна. При перших симптомах слід негайно звернутися до лікаря!
Профілактика холери
Щоб уникнути захворювання, дотримуйтесь простих правил:
- не купуйте продукти харчування, зокрема - рибу, креветки, мідії у місцях стихійної торгівлі;
- не купайтеся і не ловіть рибу у забруднених водоймах;
- дотримуйтеся особистої гігієни, ретельно мийте руки перед тим, як брати чи готувати їжу, після відвідування туалету;
- використовуйте чисту воду, мийте овочі і фрукти перед вживанням;
- ретельно готуйте їжу, проварюйте чи просмажуйте продукти харчування перед вживанням;
Для надзвичайних ситуацій в Україні є певний запас вакцини проти холери. Вона має високу ефективність – близько 85%.
!!!Пам’ятайте, що Ваше здоров’я у Ваших руках!!!
Калуський районний відділ ДУ «Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ»