19o

Як уникнути отруєння дикорослими грибами

  • 2024.06.27 13:09
    • Громада
    • Держпродспоживслужба
  • 46

Ліси Прикарпаття багаті різноманіттям дикорослих грибів. Проте щороку в області реєструються випадки отруєнь грибами.

Так в 2023 році від отруєння грибами потерпіло дев’ятеро мешканців Прикарпаття, з них четверо дітей. В 2024 році випадки отруєнь грибами не реєструвались. Однак Головне управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області вкотре нагадує основні правила, яких необхідно дотримуватись грибникам.

  • Не варто споживати грибні страви дітям віком до 6 років, особам похилого віку, вагітним жінкам та матерям, що годують, а також людям з захворюваннями органів травлення.
  • Відмовтеся від споживання дикорослих грибів, замінивши їх грибами, вирощеними штучно, котрі підлягають контролю та продаються в торговельній мережі.
  • Не купуйте гриби на стихійних ринках, вздовж автомобільних шляхів.

Вирушивши до лісу пам’ятайте основні правила:

  • Збирати можна лише цілі гриби, щоб було добре видно морфологічні ознаки. Не беріть занадто молоді чи старі гриби – їх легко переплутати з отруйними.
  • Збирайте лише ті гриби, які ви чітко знаєте.
  • Не збирайте грибів поблизу автомобільних трас, промислових підприємств, полігонів, в парках та на інших забруднених територіях: гриби вбирають в себе широкий спектр отруйних речовин, зокрема важкі метали.
  • Не куштуйте сирі гриби.
  • Перед приготування ще раз ретельно огляньте всі гриби, сумнівні –викиньте.
  • Готуйте гриби протягом першої доби після збирання.
  • Варіть гриби не менше трьох разів, щоразу в свіжій підсоленій воді не менше 30 хв.
  • Зберігайте страви з грибами в холодильнику в емальованому посуді не більше доби.
  • За появи перших симптомів отруєння таких як різкий біль в животі, нудота чи блювання, діарея, підвищення температури тіла, запаморочення, марення, поява галюцинацій – негайно зверніться за медичною допомогою.

Не займайтеся самолікуванням, це небезпечно для здоров’я та життя!

Інші новини