23o

Як удосконалити алгоритм надання допомоги хворим при інсульті?

  • 2024.08.21 16:15
    • Громада
    • Охорона здоров'я
  • 42

Про це медики з Калуської громади говорили під час робочої наради Сьогодні, 21 серпня, в Концертному залі відбулася нарада щодо стану надання допомоги пацієнтам з неврологічною паталогією в Калуській громаді. Серцево-судинні захворювання є однією з головних причин смертності в усьому світі.

На жаль, Україна та Калуська громада, зокрема, не є винятком. Мозкова судинна катастрофа або, простіше кажучи, інсульт вражає, як людей похилого віку, так і молоде працездатне населення… За І півріччя цього року в Калуській ЦРЛ було проліковано 328 пацієнтів з інсультом, 42, на жаль, померло. У 2023 році в цьому ж медичному закладі пролікували 662 інсульти, 106 людей померло.

– Сьогодні ми вирішили провести робочу нараду з керівниками медичних закладів Калуської громади та профільними спеціалістами, щоб обговорити Наказ МОЗ України від 20 червня 2024 р. № 1070, яким затверджено Стандарт медичної допомоги «Ішемічний інсульт» та удосконалити алгоритм лікування хворих з цією патологією, – розповідає заступниця міського голови Наталія Кінаш. – Справа в тому, що в нашій громаді всі медичні заклади є окремими юридичними особами, тому питання співпраці між ними та координації їх роботи потребують більшої уваги. Адже від того, наскільки вчасно та якісно лікарі діагностують інсульт, залежатиме об’єм медичної допомоги та здоров’я пацієнта.

Насамкінець нагадаємо, що в Калуській ЦРЛ проводять лікування інсульту в найгострішому періоді. Мова, зокрема йде про тромболізис та тромбекстракцію. Тромболізис – це ін’єкційна процедура, яку проводять для розчинення тромбу та відновлення нормального кровотоку по закупореній артерії чи вені.

У 2023 році у Калуській ЦРЛ було проведено 67 таких процедур, цьогоріч – вже 24. Щодо тромбоекстракції, то ця операція виконується, коли тромбом закупорюється магістральна велика судина і не дає крові проходити до тканини головного мозку. Тоді є можливість через судину в стегні забрати тромб, який знаходиться в судині головного мозку. У Калуській ЦРЛ вже проведено два такі оперативні втручання.

Інші новини