18o

Як створити запас заліза під час вагітності?

  • 2023.08.25 11:35
    • Охорона здоров'я
  • 175

Важко уявити, що те, як жінка харчується під час вагітності може вплинути на успішність дитини в школі у майбутньому, коли малеча підросте. Все це через надважливий елемент залізо, який необхідний для правильного розвитку організму як матері, так і плоду.

  Завдання заліза – доставити кисень до усіх тканин нашого організму. Під час вагітності різко зростає потреба в залізі через збільшення об’єму крові та необхідності виробляти еритроцити для плоду та росту плаценти.

  Якщо у майбутньої мами запас заліза недостатній, то може розвинутися залізодефіцитна анемія. Такий діагноз призводить до кисневого голодування і порушення роботи всього організму як жінки, так і плода.

  До чого може призвести дефіцит заліза у вагітної?

  Якщо у матері нестача заліза буде протягом останнього триместру вагітності, це може призвести до затримки росту та розвитку плоду, низької маси дитини при народженні чи передчасних пологів.  В майбутньому дитина може мати затримку фізичного та інтелектуального розвитку.

  Симптоми анемії, такі як втома, слабкість, задишка, прискорене серцебиття, порушення сну та запаморочення можуть бути характерними під час вагітності. Але щоб дізнатися про справжню причину таких симптомів, варто своєчасно здавати необхідні аналізи. У випадку коли залізодефіцитна анемія вже розвинулася необхідно звернутися до лікаря для призначення лікування. Приймати самостійно препарати заліза не рекомендовано!

  Як створити запас заліза в організмі?

  Проблеми можна уникнути, якщо створити хороший запас заліза в організмі. Якщо плануєте вагітність чи вже при надії, вживайте продукти багаті на залізо. Йдеться, в першу чергу, про: гарбузове насіння, яловичину,  сочевицю, шпинат, мигдаль, шоколад.  Крім того, покращують засвоєння заліза продукти, багаті вітаміном С такі як: солодкий перець, цитрусові, ківі, томати. Однак, є й такі продукти, що погіршують його засвоєння, це: чай, кава, зернові каші, хліб та молочні продукти. Це не означає, що треба відмовитися від усіх цих продуктів. Просто намагайтеся не поєднувати м’ясні продукти з кашами, а додавайте до них, наприклад, свіжий салат, де міститься багато вітаміну С. Також не запивайте їжу кавою та чаєм, а зробіть паузу після чи до їжі щонайменше пів години.

  Важливо додати, що після народження дитини, грудне молоко повністю забезпечуватиме всі потреби дитини у харчуванні та рідині протягом перших шести місяців життя. Залізо, що міститься в грудному молоці засвоюється найкраще.

  Стежте за своїм здоров’ям, бо від нього залежить здоров’я ваших дітей!

Калуський районний відділ

 ДУ «Івано-Франківського ОЦКПХ МОЗ України»

 

 

Інші новини