5o

Як мешканцям громади оформити власність на земельну частку (пай)?

  • 2023.01.09 09:34
    • Земельні відносини
    • Міська рада консультує
  • 334

У Калуській громаді значна кількість мешканців сільських населених пунктів є власниками земельних часток (паїв), право на які вони набули відповідно до Указу Президента України від 08.08.1995 № 720/95 «Про порядок паювання земель, переданих у колективну власність сільськогосподарським підприємствам і організаціям».

Відповідно до цього ж Указу право на земельний пай засвідчується сертифікатом. Його власник має право володіти та користуватися своїм паєм. Так як сертифікат засвідчує лише право його власника на отримання земельної ділянки (а не право на саму ділянку), то цей документ не визначає меж земельної ділянки, а вказує лише його площу в умовних кадастрових гектарах і вартість (у гривнях).

Оформлення права власності на земельну ділянку регламентовано Законом України «Про порядок виділення в натурі (на місцевості) земельних ділянок власникам земельних часток (паїв)».

Отже, для оформлення права власності на земельну ділянку (пай) необхідно здійснити такі дії:

  • Крок 1 - звернутися в Управління «Центр надання адміністративних послуг» виконавчого комітету Калуської міської ради або до віддалених робочих місць адміністраторів із письмовим клопотанням про надання дозволу на розробку технічної документації із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості). До заяви необхідно додати: копію сертифікату на земельну частку (пай).
  • Крок 2 - отримавши рішення міської ради про надання дозволу на розробку технічної документації із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) звернутися до землевпорядної організації та укласти договір на розробку технічної документації із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості).
  • Крок 3 - за результатами розробки вказаної технічної документації потрібно зареєструвати земельну ділянку в Державному земельному кадастрі (ДЗК) з присвоєнням їй кадастрового номеру. За результатами реєстрації видається Витяг з Державного земельного кадастру про земельну ділянку.
  • Крок 4 - звернутися в Управління «Центр надання адміністративних послуг» виконавчого комітету Калуської міської ради або до віддалених робочих місць адміністраторів із письмовим клопотанням про затвердження технічної документації із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) для оформлення земельної ділянки у власність, додавши до клопотання витяг з Державного земельного кадастру.
  • Крок 5 - отримавши рішення про затвердження проектної документації ЗВЕРНУТИСЯ до державного реєстратора сектору державної реєстрації речових прав на нерухоме майно Управління «Центр надання адміністративних послуг» виконавчого комітету Калуської міської ради та здійснити реєстрацію права власності на земельну ділянку. За результатами реєстрації отримати Витяг про державну реєстрації права власності на нерухоме майно, а саме земельну ділянку(пай).

  Окремо зауважуємо, що відповідно до ст. 13 Закону  України «Про порядок виділення в натурі (на місцевості) земельних ділянок власникам земельних часток (паїв)», у разі якщо до 1 січня 2025 року власник невитребуваної земельної частки (паю) або його спадкоємець не оформив право власності на земельну ділянку, він вважається таким, що відмовився від одержання земельної ділянки.

    Така невитребувана земельна частка (пай) після формування її у земельну ділянку за рішенням відповідної сільської, селищної, міської ради (у разі необхідності формування) за заявою відповідної ради на підставі рішення суду передається у комунальну власність територіальної громади, на території якої вона розташована, у порядку визнання майна безхазяйним.

    За позовом власнику невитребуваної земельної частки (паю) або його спадкоємцю у разі пропуску строку для оформлення права власності на земельну ділянку З ПОВАЖНОЇ ПРИЧИНИ суд може визначити додатковий строк, достатній для такого оформлення. У разі відсутності земель сільськогосподарських угідь колективної власності така земельна частка (пай) може бути виділена в натурі (на місцевості) за рахунок земель запасу комунальної власності відповідної територіальної громади (за наявності таких земель).

    Протягом 7 років з дня державної реєстрації права комунальної власності на земельну ділянку, сформовану з невитребуваної земельної частки (паю), забороняється передача її у приватну власність (крім передачі її власнику невитребуваної земельної частки (паю) або його спадкоємцям).

   Таким чином, якщо спадкодавець мав право на земельну частку (пай), але за життя не одержав сертифіката на право власності на земельну частку (пай) або помилково не був включений (або безпідставно виключений) до списку, доданого до державного акту про колективну власність на землю відповідного сільськогосподарського підприємства, спадкоємці ПОВИННІ звернутися до суду з відповідною позовною заявою.

Інші новини