5o

Як діяти при пожежі?

  • 2021.05.18 16:16
    • Служба 101 інформує
  • 356

Якщо запобігти небезпека не вдалося і пожежа почалася, то слід негайно вжити відповідних заходів з порятунку людей або, якщо є можливість, ліквідації займання. В першу чергу необхідно вимкнути електроприлад, який міг стати причиною загоряння. Якщо цього зробити не вдалося, то слід відключити електроживлення всієї квартири в щитку. Оскільки причини пожежі в побуті можуть бути не пов’язані з технікою, то порядок дій може бути іншим. У будь-якому випадку перші спроби гасіння пожежі слід зробити у вигляді накривання джерела вогню щільним несинтетическим полотном. Даний спосіб дозволить захистити полум’я від кисню, за рахунок якого і відбувається горіння. Разом з цим необхідно зробити дзвінок в пожежну службу, вказавши точні дані місцезнаходження та інші дані, які можуть знадобитися оператору. Після цього, якщо спроби боротьби з вогнем ні до чого не привели, слід вивести людей з приміщення й залишити квартиру.

Висновок

Як показує практика, грамотно скоординовані перші дії при пожежі дозволяють якщо не запобігти його подальший розвиток, то істотно мінімізувати ризики. Якими б ні були причини пожежі в побуті, їх нескладно виявити вже в перші хвилини займання. Наприклад, по характерному запаху гару в під’їзді можна зробити висновок про пожежу. Місцем займання може виявитися не тільки будівля, але і поштовий ящик, контейнер, проводка і т. д. Необхідно як можна швидше виявити джерело вогню і постаратися його ліквідувати підручними засобами. Якщо немає можливості зробити це самостійно, то буде не зайвим звернутися за допомогою до сусідів. Найбільш важкі ситуації пов’язані з пожежами в закритих будівлях, де можуть перебувати люди. В даному випадку необхідно виламати двері, після чого надати людям допомогу. Існує і безліч інших нюансів, які слід враховувати при боротьбі з побутовим пожежею, але краще всього – спочатку мінімізувати всі ризики загоряння.

Шановні громадяни!
Будьте обережні з вогнем – не залишайте увімкненими без нагляду прилади опалення, газові плити, печі, не залишайте дітей дошкільного віку без нагляду.

 

Начальник Калуського РУ ГУ ДСНС  Василь Микитин

Інші новини