11o

Звіт міського голови Андрія Найди за 2023 рік. Калуська міська територіальна громада – надійна тилова громада

  • 2024.01.02 16:43
    • Звіт міського голови
    • Медіацентр "КМТ"
    • Звіти міського голови
    • Відео
  • 485

Звіт міського голови Андрія Найди за 2023 рік

Калуська міська територіальна громада – надійна тилова громада.

Допомога віськовослужбовцям, соціальний захист їхніх родин, гідне вшанування пам’яті полеглих Героїв, забезпечення стабільного економічного розвитку громади – пріоритет діяльності у 2023-му.

Впродовж року на фронт закупили та відправили велику кількість дронів, автомобілів, засобів зв’язку, запчастини до автомобілів та інше – повністю закривали всі запити військових частин. Здійснюються поїздки  з волонтерською допомогою на фронт. Закладами освіти, громадами старостинських округів, громадськими та волонтерськими спільнотами проведено велику кількість благодійних ярмарків на допомогу ЗСУ. Закладами культури – благодійні концерти. Триває активно волонтерська робота з плетіння сіток, виготовлення окопних свічок та ін.

Калуська громада гідно вшановує Героїв, які віддали своє життя за волю та незалежність України. У травні на вул. Героїв України з’явилася Алея Героїв. З ініціативи мешканців у жовтні відкрито меморіал Слави полеглим односельчанам у Голині, у грудні – в селі Кропивник. Понад сотня полеглих Героїв удостоєні  звання «Почесний громадянин Калуської громади», на жаль, посмертно.

У січні відбулася перша зустріч міського голови Андрія Найди з ініціаторами створення інтерактивних цифрових дощок полеглим Героям – засновниками ГО «Спогади України» Мар’яною Ковальчук та Владом Цюпою. У лютому – вже відкрито перший оцифрований пам’ятник загиблому Захисникові Юрію Ковальчуку. Протягом року до 50 таких пам’ятних дощок становлено на фасадах закладів освіти та культури.

З ініціативи голови ГО «Реабілітаційний центр ветеранів війни «4.5.0. Прикарпаття» Василини Перегуди розпочалися ремонтні роботи в приміщенні майбутнього реабілітаційного центру. До толоки, яка була проведена, долучилося чимало охочих та комунальні підприємства. Робота триває.

У грудні свої двері відчинив «Ветеранський простір», функції якого – надання консультацій та підтримки військовослужбовцям і членам їхніх родин.

Вперше у грудні 2023 калушани-віськовослужбовці взяли участь в Іграх нескорених, на яких Олег Івахнюк став переможцем.

Економічна діяльність.

У Калуській громаді від початку повномасштабного вторгнення росії розгорнули свої потужності до 30 релокованих підприємств. У травні розпочала діяльність Харківська фабрика дверей «Папа Карло». З «нуля» стартувало будівництво підприємства «Акваізол». Фірма «Ін вайт» у січні оголосила набір працівників, у червні – розпочала виробництво, а в липні – відкрила фірмовий магазин медичного одягу.

У серпні вперше на Калущині релоковане фермерське господарство «Овочі Слобожанщини» розпочало збір кавунів.

Затверджено концепцію Комунального індустріального парку «Галіція».

У січні в будівлі на вул. Грушевського, завдяки й грантовим коштам, відремонтовано пустуюче приміщення. У вересні тут запрацював місцевий бізнес з надання послуг.

Релоковане підприємство «Сузір’я» відкриває вже третє в Калуші виробництво з виготовлення корму для тварин.

Підписано меморандум з іншими чотирма громадами Прикарпаття про співпрацю у сфері екології щодо сортування сміття.

Соціальна сфера.

Постійно здійснюються виплати одноразових грошових допомог різним категоріям населення відповідно до звернень. В тому числі й пораненим, зниклим безвісти, родинам полеглих Захисників, на поховання, спорудження надгробків.

У січні розпочато процес із відкриття геріатричного центру у Калуші. В лютому підписано тристоронню угоду разом із основними донорами – БФ «Восток -SOS». Центр повноцінно запрацював 14 жовтня. На даний проект з місцевого бюджету було виділено близько 2, 5 млн грн, 8,5 – донорські кошти. В центрі наразі поживає 30 осіб, з яких – 26 – ВПО.

Калуська громада стала надійним прихистком для внутрішньо переміщених осіб. На кінець 2023 року в Калуській ТГ проживє 5214 осіб. Всього від початку війни було зареєстровано понад 12 тис. ВПО. У 2022 році завдяки благодійникам БФ «Мув Юкрейн» було відкрито прихисток у с. Мостище

У січні 2023 року розпочались ремонти у другому прихистку для переселенців – «Теремок». У квітні його офіційно відкрили і почали ремонтні роботи у третьому, в с. Боднарів. Цей шелтер відчинив свої двері для ВПО 1 серпня. Прихистки стали тимчасовими домівками для 80 переселенці. 

У серпні відкрито соціальну піцерію та молодіжний простір у ПК «Мінерал», першу соціальну пекарню від БФ "Карітас Парафії Святого Андрія Первозванного УГКЦ м.Калуш".

 

У вересні створено раду ВПО, яка є дорадчим органом при Калуській міській раді.

З листопада КП «Калуська стоматологічна поліклініка», завдяки донорам, розпочала надавати безоплатні послуги для переселенців, які проживають у прихистках.

До 80 дітей із сімей військовослужбовців, полеглих Героїв, зниклих безвісти мали змогу відпочити у громадах міст-побратимів Польщі та Румунії: Кондзєжин-Козле, Горліце й Сеїні. Організатори – управління у справах сім’ї, молоді фізкультури та спорту.

Завдяки працівникам Служби у справах дітей у грудні 30 діток з Попасної та Нікопольської громади відпочивали впродовж тижня в Калуській громаді.

КУ «Територіальний центр» продовжується надання допомоги одиноким людям пенсійного віку як матеріальної, та к і продуктами харчування.

Калуський міський центр соціальних служб розпочав надавати психологічну допомогу членам сімей віськовослужбовців.

Благоустрій.

У червні здійснено реконструкцію (заміну 600 м) стратегічного водопроводу на вул. Ринковій, що забезпечує водою 80% мешканців міста.

У серпні здійснено благоустрій Алеї Слави на міському кладовищі. Ведеться робота щодо розширення самого кладовища: викуп дачних ділянок, які є у власності мешканців громади.

Постійно здійснюється ремонт дитячих майданчиків, яких у громаді понад 220. Встановлено нові – у прихистках «Теремок» та в Боднарові. У грудні на муніципальному ринку запрацювала громадська вбиральня.

У липні повінь спричинила підтоплення житлових масивів громади. Для попередження таких явищ прочистили до 4 км русла річок Млинівка і Сівка.

Для безпеки руху пішоходів облаштували два тротуари на аварійних ділянках – вул. Івано-Франківська – Бандери та Вітовського.

Влаштовано 14 паркувальних кишеньок в зоні багатоквартирної забудови.

Придбали новий зручний комунальний автобус, пристосований для користування особами з інвалідністю.

У підготовці до опалювального сезону проведено заміну сотні погонних метрів мереж теплопостачання, які є на балансі в КП «Калуська енергетична Компанія». Здійснено капітальний ремонт мереж теплопостачання у 10 найкритичніших багатоквартирних будинках старої частини міста.

Шість працівників КП «Калушавтодор» допомагали відновлювати помешкання на Херсонщині, які були зруйновані чи пошкоджені внаслідок ракетних обстрілів російською федерацією та які були під окупацією.

Цьогоріч наше місто стало підписантом Угоди мерів. Рішення було прийнято на сесії міської ради, де затвердили план дій сталого енергетичного розвитку та клімату. Прийнято Стратегію до адаптації змін клімату. Документи завантажені на сайті Єврокомісії. Калуська міська рада долучилася до співфінансування за Програмою «Енергодім» з утеплення будинків у двох ОСББ міста.

Освіта.

Завдяки благодійникам та участі в міжнародних проєктах у січні в ліцеї №7 відкрито стаціонарну точку «Спільно», у лютому – в ліцеї №6. 14 серпня запрацював освітній хаб у Голинському ліцеї.  У вересні – інтерактивні простори в ліцеях №3 та №7.

У вересні в ліцеї №10, одному з двох закладів на Прикарпатті, відкрито класи українознавчого компоненту для маленьких українців, які перебувають за кордоном. З Калуської громади понад 500 учнів сьогодні проживають за межами України.

В закладах освіти: у ліцеї №5 у вересні завершено роботи щодо заміни системи обігріву. У ліцеях № 2, 10, ЦХТДЮМ, Кімнаті школяра здійснено капітальний ремонт покрівлі.

 

Спорт.

Вихованка ДЮСШ «Сокіл» Аліна Філіпович 18 серпня стала чемпіонкою світу з вільної боротьби.

У квітні відбулася перша нарада зі створення спортивних класів на базі ліцею №6. З вересня понад 40 юних спортсменів вже навчалися у цих спорткласах.

У травні відкрито спортивний майданчик зі штучним покриттям у ліцеї №10, у червні – оновлено спортмайданчик на вул. Дзвонарській.

Медицина.

Працюємо над покращенням якості надання медичної допомоги жителям. У травні в міському центрі первинної медико-санітарної допомоги встановлено новий томограф, на якому пройшли обстеження вже понад 4 тис. мешканців.

Вдалося провести ремонтні роботи у медичних закладах на суму до 10 млн гривень. Новий УЗД апарат, біохімічний-гематологічний аналізатор отримала Калуська міська лікарня. Стоматологічна поліклініка придбала сучасний мікроскоп і наркозну апаратуру.

Дбаємо про якісну медичну допомогу і в селах старостинських округів. У червні завершено ремонтні роботи ФАПу в с. Середній Бабин.

У липні в Калуській ЦРЛ відкрили розширений відділ медичної реабілітації та фізичної терапії – на 35 місць. Тут надають допомогу пораненим військовослужбовцям. Також отримали необхідне обладнання на суму близько 2 млн грн для проведення реабілітаційних заходів.

 У вересні завершили ремонт ІІ поверху стоматполіклініки. У грудні розпочалися перемовини з міжнародними донорами – БФ «Мув Юкрейн», щодо переобладнання приміщення старої їдальні у реабілітаційний центр.

Культура.

Понад 500 дітей місцевих та ВПО відпочили впродовж літа в оздоровчому таборі «Мінерленд», який діяв при ПК «Мінерал».

Проведено ремонтні роботи в ряді народних домів у старостинських окуругах. ПК «Мінерал» відзначив свій 70-річний ювілей. У міському парку культури та відпочинку запроваджено акцію «Щасливий квиток».

У жовтні в с. Боднарів відкрито віддалені класи Голинської школи мистецтв. Тут навчається понад сотня дітей.

Упродовж року організовувались численні благодійні заходи: концерти та ярмарки. Зібрані кошти спрямовували на допомогу ЗСУ.

Правопорядок.

Для офіцерів громади закуплено автомобіль з метою якісного обслуговування населення, зокрема, і в старостинських округах. На базі муніципальної інспекції розпочав роботу центр моніторингу і реагування. У приміщенні райвідділу поліції запрацював пілотний проєкт інформаційної підсистеми «Custody Records». Триває робота над відкриттям поліцейської станції у Голині.

Міжнародна співпраця та грантова діяльність.

Підписано меморандум про співпрацю з німецьким містом Ліппштадт. На завершальній стадії підписання угод зі шведським Векше, німецьким Лар/Шварцвальд, фінським Лох’я, португальським Візеу. З турецьким містом Бурса ведутьcя перемовини.

Завдяки участі у грантових конкурсах проведено заходи з волонтерами, громадськими організаціями, внутрішньо переміщеними особами. Обладнується освітній простір для педагогів. Створено бізнес-каталог, проведено низку заходів (16) з представниками бізнесу. Надано обладнання для лікувальних установ громади. Формується каталог громадських організацій громади.

Завдяки плідній співпраці  з представниками організацій громадянського суспільства, медичних установ, структурних підрозділів міської ради та підтримки GIZ, Фонд розвитку підприємництва, ГО "СТЕП", БО "Карітас - Івано-Франківськ", U-LEAD з Європою, Асоціація енергоефективні міста України, БО "Стабілізейшн Суппорт Сервіс", UNDP Ukraine / ПРООН в Україні, Фонд Народонаселення ООН в Україні - UNFPA успішно реалізовано 11 проєктів на загальну суму понад 2,6 млн грн.

В умовах воєнного стану Калуська громада працює на допомогу ЗСУ. Віримо, що 2024 буде переможним. Хоча розуміємо, що рік буде й складним. Але, попри все, першочерговими пріоритетами залишаться підтримка наших військових, їх родин, турбота про сім’ї загиблих Героїв, а також – зусилля, спрямовані на економічний розвиток громади.

Разом – до Перемоги!

 

Інші новини