З метою належної підготовки до прийому організованих груп дітей для проведення відпочинку/оздоровлення на території Івано-Франківської області в закладах, незалежно від форм власності, в грудні 2025, впродовж 2026 року Головне управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області надає наступні рекомендації :
- Оператор ринку, який надає послуги з харчування дітей, повинен мати зареєстровані потужності, на яких здійснюється обіг харчових продуктів відповідно до ЗУ «Про основні принципи та вимоги до безпечності харчових продуктів»;
- Оператор ринку повинен розробляти, впровадити в дію та застосовувати постійно діючі процедури, що засновані на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках (НАССР);
- Розробити та погодити в Головному управлінні Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області примірне чотиритижневе сезонне меню для дітей у відповідності до постанови КМУ від 24.03.2021 №305,
- До роботи в заклад допускати персонал з пройденими періодичними медичними оглядами відповідно до наказу МОЗ України від 23.07.2002 №280.
- Забезпечити заклад питною водою гарантованої якості, проводити періодичний контроль питної води за санітарно-хімічними та мікробіологічними показниками відповідно до ДСанПіНу 2.2.4-171-10;
- При поселенні дітей в заклад дотримуватись норми площі на одну дитину, не допускати перенаповненості закладу;
- Облаштувати медичний пункт з ізолятором та забезпечити заклад кваліфікованим медичним персоналом;
- Забезпечити належне ведення документації (журналів), товарно-транспортних накладних, декларацій виробника щодо продуктів харчування на харчоблоці;
- Забезпечити відбір, зберігання добових проб готових страв згідно вимог,
- Утримувати харчоблоки згідно вимог чинного харчового та санітарного законодавства.
- Покращувати матеріально-технічну базу харчоблоків шляхом придбання сучасного технологічного обладнання (пароконвектомати, марміти, посудомийні машини тощо).
- Забезпечити утримання басейнів закладів (при їх наявності) згідно вимог чинного законодавства, проводити періодичний лабораторний контроль води басейнів.
- Дотримуватись в закладах протиепідемічного режиму, забезпечивши заклад достатнім асортиментом та кількістю засобів для миття і дезінфекції.