7o

Рекомендацій для суб’єктів господарювання, керівників закладів, які надають послуги з оздоровлення та відпочинку, особливо дитячих організованих груп, в зимовий період 2025 та впродовж 2026 стосовно виконання основних вимог законодавства про харчові продукти та вимог санітарного законодавства

  • 2025.11.13 16:01
    • Громада
    • Держпродспоживслужба
  • 17

З метою належної підготовки до прийому організованих груп дітей для проведення відпочинку/оздоровлення на території Івано-Франківської області в закладах, незалежно від форм власності, в грудні 2025, впродовж 2026 року Головне управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області надає наступні рекомендації :

  • Оператор ринку, який надає послуги з харчування дітей, повинен мати зареєстровані потужності, на яких здійснюється обіг харчових продуктів відповідно до ЗУ «Про основні принципи та вимоги до безпечності харчових продуктів»;
  • Оператор ринку повинен розробляти, впровадити в дію та застосовувати постійно діючі процедури, що засновані на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках (НАССР);
  • Розробити та погодити в Головному управлінні Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області примірне чотиритижневе сезонне меню для дітей у відповідності до постанови КМУ від 24.03.2021 №305,
  • До роботи в заклад допускати персонал з пройденими періодичними медичними оглядами відповідно до наказу МОЗ України від 23.07.2002 №280.
  • Забезпечити заклад питною водою гарантованої якості, проводити періодичний контроль питної води за санітарно-хімічними та мікробіологічними показниками відповідно до ДСанПіНу 2.2.4-171-10;
  • При поселенні дітей в заклад дотримуватись норми площі на одну дитину, не допускати перенаповненості закладу;
  • Облаштувати медичний пункт з ізолятором та забезпечити заклад кваліфікованим медичним персоналом;
  • Забезпечити належне ведення документації (журналів), товарно-транспортних накладних, декларацій виробника щодо продуктів харчування на харчоблоці;
  • Забезпечити відбір, зберігання добових проб готових страв згідно вимог,
  • Утримувати харчоблоки згідно вимог чинного харчового та санітарного законодавства.
  • Покращувати матеріально-технічну базу харчоблоків шляхом придбання сучасного технологічного обладнання (пароконвектомати, марміти, посудомийні машини тощо).
  • Забезпечити утримання басейнів закладів (при їх наявності) згідно вимог чинного законодавства, проводити періодичний лабораторний контроль води басейнів.
  • Дотримуватись в закладах протиепідемічного режиму, забезпечивши заклад достатнім асортиментом та кількістю засобів для миття і дезінфекції.
Інші новини