32o

ЕТНОПОКАЗ ВИШИВАНОК: КАЛУСЬКА ГРОМАДА В РОЗМАЇТТІ ВИШИТТЯ

  • 2024.05.17 14:53
    • Громада
    • Культура
  • 76
На площі Героїв у нашому місті сьогодні було велелюдно. Мешканці громади та гості міста зустрілися, щоб разом відзначити особливий для українського народу День вишиванки.
Творча команда ПК «Мінерал» подарувала глядачам етнопоказ вишиваного вбрання. Символічний захід, ідеєю якого було вшанування багатовікових традицій нашої нації. Показ символізував єднання та незламність українського духу в часі війни.
На імпровізованому подіумі з’являлися вихованці народного дому с. Кропивник, керівник Марія Паньків, учасники студії мажореток «Сузір’я», керівник Анастасія Лизень, актори народного театру «ЛюбАрт», керівники Любов та Ігор Липовські, директорка народного дому с. Мостище Мар’яна Смий, начальниця управління культури, національностей та релігій Любов Джуган разом зі своєю великою сім’єю.
Всі одягнені в автентичні вишиванки, що зберігаються у фондах музейних установ Калуської громади, та сучасні. Кожна з них має свою історію, виткану з ниток людських почуттів, унікальні візерунки, що передаються з покоління в покоління.
На тлі темних хмар війни різнобарв’я вишиття особливо впливає на емоційний стан людей, зміцнює надію та віру в Перемогу. Адже вишиванка для нас – не просто одяг, а наш генетичний код, оберіг, символ нашої самобутності, духовна броня.
Окрасою заходу стали не лише вишиванки, а й таланти наших дітей, без яких ми вже не уявляємо мистецьких проектів громади. Свою пісенну творчість сьогодні подарували глядачам учасники зразкових вокальних студій «Дует», керівник Леся Ланик та «Ліра», керівник Оксана Лісовська. Урочистим завершенням заходу був вишиваний перформанс за участю театральної студії «Браво+», керівник Любов Джуган, та всіх учасників дійства.
Етно-показ вишиванок нагадав про багату історію та культуру нашого народу, а також про те, що вишиванка – це символ незламності та стійкості перед усіма викликами.

Дякуємо Захисникам, Героям України за цей вишиваний день у вільній державі.

Інші новини