15o

Основні поняття визначень захворювання COVID-19 та методи його діагностики

  • 2021.02.15 09:44
    • Громада
    • Охорона здоров'я
  • 363

Пандемія COVID-19 стала найактуальнішою темою життя людей всього світу. Захворювання  та його наслідки є предметом вивчення провідних фахівців медичної галузі. Методи дослідження та лікування постійно змінюються, удосконалюються. Реагуючи на запит мешканців Калуської громади, наводимо основні поняття визначень даного захворювання та методи його діагностики у відповідності до наказу МОЗ України від 07.01.2021 року №10 «Про затвердження Змін до Стандартів медичної допомоги «Коронавірусна хвороба (COVID-19)»

ВИЗНАЧЕННЯ ВИПАДКУ ЗАХВОРЮВАННЯ на COVID-19

Підозрілий випадок – особа, що відповідає принаймні одному з таких варіантів:

Варіант А – особа, яка відповідає клінічним та епідеміологічним критеріям. Клінічні критерії: гострий початок, лихоманка і кашель; або гострий початок та наявність трьох і більше з перелічених таких симптомів: лихоманка; кашель; загальна слабкість/втома; головний біль; міальгія; біль у горлі; риніт; утруднене дихання; зниження апетиту; блювання, діарея; зміна психічного стану. Епідеміологічні критерії: проживання або робота в умовах високого ризику передачі вірусу (заклади закритого типу, об'єкти тимчасового проживання, пункти тимчасового розміщення біженців тощо) протягом чотирнадцяти днів до появи симптомів; або робота в закладах охорони здоров’я чи надання медичної допомоги вдома пацієнту (ам) з COVID-19 у будь-який момент протягом чотирнадцяти днів до появи симптомів; або відвідування/проживання у країні/регіоні з місцевою передачею вірусу в громаді протягом чотирнадцяти днів до появи симптомів.

Варіант В – пацієнт з тяжкою гострою респіраторною інфекцією (ТГРІ) (гостра респіраторна інфекція з температурою тіла ≥ 38°С та кашлем, які виникли протягом останніх десяти днів, пацієнт потребує госпіталізації).

Ймовірний випадок – особа, що відповідає принаймні одному з таких варіантів:

Варіант А – пацієнт, що відповідає клінічним критеріям, що зазначені вище, та є контактною особою ймовірного або підтвердженого випадку або епідеміологічно пов'язаний з випадками інфекції, серед яких був виявлений хоча б один підтверджений випадок методом ПЛР.

Варіант В – підозрілий випадок (описаний вище) із результатами обстежень органів грудної клітки, які вказують на COVID-19: рентгенографія грудної клітки: ділянки затемнення частіше округлої форми з розповсюдженням по периферії та нижніх долях легень; комп'ютерна томографія грудної клітки: множинні двобічні ділянки затемнення по типу матового скельця, частіше округлої форми з розповсюдженням по периферії та нижніх долях легень; ультразвукове дослідження легень: потовщення плевральної лінії, В-лінії (мультифокальні, окремі або зливні), консолідація легеневої тканини з симптомом повітряної бронхограми або без нього.

Варіант С – пацієнт із симптомами аносмії (втрата нюху) або авгезії (втрата смаку) при відсутності інших причин, які повністю пояснюють клінічну картину.

Варіант D – випадок смерті, який не може бути пояснений іншим чином у особи з респіраторним дистрес-синдромом та який був у контакті з підтвердженим випадком або епідеміологічно пов'язаний з випадками інфекції, серед яких виявлено хоча б один підтверджений випадок методом ПЛР.

Підтверджений випадок – особа, що відповідає принаймні одному з таких варіантів:

Варіант А – особа з позитивним тестом ПЛР.

Варіант В – особа з позитивним тестом на визначення антигену SARS-CoV-2 та яка відповідає клінічним критеріям А, В чи С ймовірного або підозрілого випадку.

Лабораторна діагностика

Лабораторна діагностика включає в себе:

1. пряме підтвердження наявності вірусу в організмі

1.1.обстеження на РНК SARS-CoV-2 методом ПЛР  

1.2. визначення наявності антигену за допомогою швидких тестів (метод ІХЛА) на визначення антигену SARS-CoV-2

1.3. тесту на визначення антигену SARS-CoV-2 методом ІФА.

2. імунну відповідь організму на наявний вірус - визначення рівня антитіл (непряме підтвердження гострої фази захворювання або перенесеного захворювання):

2.1. визначення наявності антитіл за допомогою швидких тестів (метод ІХЛА) на визначення Ig A, Ig M, Ig G   

2.2. тесту на визначення антитіл  Ig A, Ig M, Ig G  методом ІФА.

Лабораторне обстеження на РНК SARS-CoV-2 методом ПЛР проводиться особам:

  • з підозрою на COVID-19;
  • з ознаками інших ГРВІ;
  • з ознаками пневмонії.

Попереднє скринінгове обстеження на визначення антигену SARS-CoV-2 з використанням швидких тестів на визначення антигену SARS-CoV-2 та/або тесту на визначення антигену SARS-CoV-2 методом ІФА проводять таким особам:

  • з підозрою на COVID-19;
  • з ознаками інших ГРВІ;
  • з ознаками пневмонії;
  • що були в тісному контакті з особою з підтвердженим випадком на COVID-19;
  • що підлягають плановій госпіталізації.

Позитивний результат швидкого тесту на визначення антигену SARS-CoV-2 та/або тесту на визначення антигену SARS-CoV-2 методом ІФА повинен бути підтверджений за допомогою ПЛР. Винятком є позитивний результат швидкого тесту на визначення антигену SARS-CoV-2 та/або тесту на визначення антигену SARS-CoV-2 методом ІФА у пацієнтів, які відповідають визначенню підозрілого або ймовірного випадків захворювання на COVID-19. У разі отримання негативного результату швидкого тесту на визначення антигену SARS-CoV-2 та/або тесту на визначення антигену SARS-CoV-2 методом ІФА особа підлягає дослідженню методом ПЛР у випадку наявності симптомів підозрілого або ймовірного випадків на COVID-19.

В обов’язковому порядку лабораторне обстеження на COVID-19 з використанням методу ПЛР проводиться таким особам:

  • пацієнтам, які відповідають визначенню підозрілого, ймовірного випадку захворювання на COVID-19, з ознаками ГРВІ, вірусної пневмонії, яким не проводився скринінговий швидкий тест на визначення антигену SARS-CoV-2 та/або тесту на визначення антигену SARS-CoV-2 методом ІФА ;
  • пацієнтам з позагоспітальною пневмонією; контактним особам при появі симптомів, які не виключають COVID-19;
  • особам, в яких при проведенні дослідження методом ІФА або ІХЛА виявлено Ig A, IgМ та/або сумарні IgМ, IgG.

Виявлення антитіл до SARS-CoV-2 має допоміжне значення для діагностики COVID-19 та основне значення для оцінки імунної відповіді на існуючу чи перенесену інфекційну хворобу. Антитіла класу А (IgА) розпочинають формуватися і доступні для детекції приблизно з 2-го дня від появи хвороби, досягають піку через 2 тижні та зберігаються тривалий період часу. Антитіла класу М (IgМ) розпочинають виявлятись приблизно на 7-му добу від початку хвороби, досягають піку через тиждень і можуть зберігатись упродовж 2-х місяців і більше. Приблизно з 3-го тижня або раніше визначаються антитіла класу G (IgG) до SARS-CoV-2.

Тестування на антитіла до вірусу SARS-CoV-2 рекомендується використовувати в таких випадках:

  • додатковий метод діагностики гострої інфекційної хвороби (з урахуванням серонегативного періоду) при наявності клінічних симптомів та при наявності негативного результату дослідження методом ПЛР;
  • метод тестування медичних працівників, які безпосередньо надають медичну допомогу пацієнтам або проводять догляд за пацієнтами хворими 5 на COVID-19, працівників лабораторій, які працюють зі зразками з дихальних шляхів отримані від пацієнтів хворих на COVID-19, працівників патологоанатомічних, судовомедичних бюро, відділень, які беруть участь у розтині тіла, у тому числі взятті зразків, інші медичні та фармацевтичні працівники (для цієї мети можуть використовуватись і швидкі тести на визначення антигену SARS-CoV-2 та/або тесту на визначення антигену SARS-CoV-2 методом ІФА);
  • працівників Національної поліції України, Служби безпеки Президента України, Управління державної охорони та інших осіб, які мають безпосередній контакт із Президентом України, працівників Національної гвардії України, Державної прикордонної служби України, Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів, призовників, військовослужбовців, працівників закладів закритого типу, соціальних працівників (для цієї мети можуть використовуватись і швидкі тести на визначення антигену SARS-CoV-2 та/або тесту на визначення антигену SARS-CoV-2 методом ІФА);
  • встановлення факту перенесеної раніше хвороби при проведенні масового дослідження населення для оцінки рівня популяційного імунітету;
  • для відбору потенційних донорів імунокомпетентної плазми;
  • при плановій госпіталізації пацієнтів без ознак ТГРС та/або інших ГРВІ (для цієї мети можуть використовуватись і швидкі тести на визначення антигену SARS-CoV-2 та/або тесту на визначення антигену SARS-CoV-2 методом ІФА).

 

    Заступник міського голови                        Наталія Кінаш

Інші новини