20o

Всеукраїнський відкритий фестиваль музично-пластичного мистецтва «Мім-сесія-2021»

  • 2021.12.15 08:27
    • Громада
    • Культура
  • 392
10 грудня 2021 року у місті Кривий Ріг на Всеукраїнському відкритому фестивалі музично-пластичного мистецтва «Мім-сесія-2021» виступив молодіжний театр «Silentium» КЗ «Палац культури «Юність»» з постановкою за твором Лесі Українки «Лісова пісня». Молоді актори з Калуша поставили її в жанрі, який є новаторським - драма-не феєрія. Вистава має назву «Лісова пісня. Реінкарнація».
Постановка отримала схвальні відгуки на фестивалі. Зокрема, своє враження залишила театрознавець, доцент Київського Національного університету ім. Т. Шевченка Олена Школьна, яка оцінила високу виконавську майстерність акторів, у виконанні яких вірші Лесі Українки набули непередаваного шарму, такої собі родзинки. Мінімалізм в декораціях, цікава гра різнокольорового освітлення, підкреслення емоцій ліхтариками, що звисають - захоплює, не відволікає від дійства, - написала вона. Олена Школьна також зазначила, що чекатиме з нетерпінням на наступну зустріч з колективом.
В драмі "Лісова пісня. Реінкарнація" режисер молодіжного театру "Silentium" Дмитро Карачун використав музику композитора Войцеха Кілара. Хореографом виступила керівник ансамблю «Пролісок» КЗ ПК «Юність» Людмила Ляшенко. За основу взяли класичний варіант п'єси, однак дещо його осучаснили і скоротили. Вистава акцентує увагу більше на персонажі Лукаша, аніж на Мавці. Окрім того, в постановці відсутній дядько Лев. Особливість вистави полягає в тому, що вона є камерною, тобто глядачі спостерігають за грою акторів у безпосередній близькості.
Дмитро Карачун зазначив, що сутність передається через гру актора. Зовнішні ефекти — нівелюються, зосереджується увага тільки на акторській грі та на змісті. Справді важко, бо актори працюють у двох метрах від глядача, де видно кожну зморшку, сльозинку... Тут збрехати неможливо, адже дуже добре видно роботу актора.
В журі фестивалю музично-пластичного мистецтва «Мім-Сесія-2021» ввійшли лауреат Національної премії імені Тараса Шевченка Лариса Кадирова, театрознавець Алла Підлужна, художній керівник Дніпропетровського палацу молоді і студентів імені Юрія Гагаріна Георгій Городецький, кандидат педагогічних наук Віктор Тополевський.
Інші новини