Серцево-судинні захворювання – це група хвороб серця та кровоносних судин, в яку входять наступні захворювання: гіпертонія (високий кров’яний тиск), ішемічна хвороба серця (інфаркт), порушення мозкового кровообігу (інсульт), захворювання периферичних судин, серцева недостатність, ревматичні захворювання серця, вроджені вади серця, кардіоміопатії.
Важливо знати та вміти вчасно розпізнати ознаки розвитку серцевого нападу, гострого інсульту! Інфаркти та інсульти є гострими захворюваннями, які вимагають екстреної медичної допомоги.
Симптоми інфаркту включають: біль або неприємні відчуття в середині грудної клітини; біль або неприємні відчуття в руках, лівому плечі, ліктях, щелепі або спині. Крім того, людина може відчувати труднощі в диханні або брак повітря; нудоту або блювоту; відчувати запаморочення або втрачати свідомість; покриватися холодним потом і ставати блідим. Жінки частіше відчувають брак дихання, нудоту, блювоту і болі в спині та щелепі.
Найбільш поширені симптоми інсульту : раптова слабкість в обличчі, найчастіше з якої-небудь однієї сторони, руці або нозі. Інші симптоми включають несподіване оніміння обличчя, особливо з якою-небудь однієї сторони, руки або ноги; сплутаність свідомості; утруднення при розмові або труднощі в розумінні мови; утруднене зорове сприйняття одним або двома очима; утруднення ходу, запаморочення, втрату рівноваги або координації; сильний головний біль без певної причини, а також втрату свідомості або безпам’ятство.
Якщо Ви підозрюєте, що у людини серцевий напад або інсульт, необхідно негайно звернутися за медичною допомогою. Пам’ятайте, чим раніше розпочато лікування, тим краще прогноз для здоров’я та життя людини!
На думку Всесвітньої федерації серця, 80% випадків передчасної смерті від інфарктів та інсультів можна запобігти, якщо тримати під контролем основні фактори ризику розвитку цих захворювань: підвищений артеріальний тиск, підвищений рівень загального холестерину крові та його фракцій, тютюнокуріння, недостатнє споживання овочів і фруктів, надмірна вага, надмірне споживання алкоголю, малорухливий спосіб життя, стреси.
Профілактика серцево-судинних захворювань. Її можна умовно розділити на дві групи:
1.Первинна профілактика включає заходи, що формують здоровий спосіб життя і знижують рівень факторів ризику:
- Відмова від куріння (для тих хто не палить – від перебування в приміщеннях для куріння).
- Дотримання гіпохолестеринової дієти: зниження насичених жирів (зменшення споживання жирних сортів свинини, введення в раціон харчування м’ясо індички, кролика, з низьким вмістом холестерину), акцент на цілісно зернові продукти, овочі (рекомендується до 5 порцій в день), фрукти і рибу. Слід використовувати соняшникову, кукурудзяну, рапсову або оливкову олії.
- Зменшення споживання харчової солі до 5 г / добу. Скоротити вживання продуктів, що містять «приховану» сіль: копчені та варені ковбасні вироби, хліб. Дуже корисно збільшити вживання продуктів, що містять калій і магній (морська капуста, родзинки, буряк, абрикоси, кабачки, гарбуз, гречка).
- Зниження надмірної ваги.
- Контроль артеріального тиску, показників ліпідного обміну, рівня цукру в крові.
- Збільшення фізичної активності. Не менш 150 хвилин в тиждень середньої (ходьба, плавання, велосипед) фізичної активності (по 30 хвилин в день 5 разів на тиждень) або 75 хвилин в тиждень інтенсивної фізичної активності або комбінація.
- Обмеження прийому алкоголю.
- Уникнення стресових ситуацій. Хронічні стреси та короткострокові сильні нервові потрясіння збільшують ризик виникнення ішемічної хвороби серця або серцевого нападу. Уникнути стресу в повсякденному житті неможливо, але важливо навчитися справлятися з ним. На допомогу приходять медитація, дихальні вправи, йога та інші техніки релаксації.
2.Вторинна профілактика (медикаментозна та немедикаментозна) проводиться диференційовано з групами пацієнтів з верифікованим серцево-судинним захворюванням з метою попередження рецидивів захворювання, розвитку ускладнень у осіб з реалізованими факторами ризику та направлена на зниження захворюваності та смертності від цих хвороб, поліпшення якості життя пацієнтів.
Також з метою раннього виявлення захворювань та факторів ризику їх розвитку важливим є регулярне щорічне проходження медичного огляду, а при необхідності – консультація пацієнта!
Будьте здорові!
Лікар із гігієни праці Калуського РВ
ДУ «Івано - Франківський ОЦКПХ МОЗ» Тетяна Бердичевська