Щороку 21 жовтня світ відзначає День боротьби з йододефіцитом, спрямований на інформування людей про важливість йоду для організму та попередження про небезпеку його нестачі для здоров’я.
Йод – це мікроелемент, який важливий для роботи всіх органів і систем людини, а найбільше — щитоподібної залози. Він природно присутній у деяких харчових продуктах, додається в деякі види солі та доступний як харчова добавка. Йод є важливим компонентом гормонів щитоподібної залози: тироксину (Т4) та трийодтироніну (Т3). Гормони щитоподібної залози регулюють багато важливих біохімічних реакцій в організмі, включаючи синтез білка та ферментативну активність і є важливими детермінантами метаболічної активності. Вони також необхідні для правильного розвитку скелета та центральної нервової системи у плода та немовлят.
Які в Україні норми споживання йоду?
Україна входить до переліку країн із недостатнім споживанням йоду, який потрібен організму для вироблення гормонів щитоподібної залози.
Добова потреба в йоді залежить від віку. Так, для дітей і підлітків — 90-150 мкг; дорослих чоловіків та жінок — 150 мкг; жінок під час вагітності та у період лактації — 200 мкг (1 мкг = 1 мільйонна частина грама).
Особливу увагу адекватній кількості йоду в раціоні потрібно приділяти вагітним жінкам, які годують та дітям.
Чим загрожує нестача йоду в організмі?
Йод необхідний людині протягом усього життя. Його нестача може спричинити затримку росту в дітей, порушення розумового розвитку, обміну речовин і загального фізичного стану. Дефіцит йоду негативно впливає на роботу щитоподібної залози, викликаючи гіпертиреоз (підвищену активність залози) або гіпотиреоз (її недостатню функцію).
Йододефіцитні стани, що можуть виникати ще до народження дитини, загрожують її психічному та фізичному здоров’ю в майбутньому. Сильна нестача йоду під час вагітності може призвести до викиднів, мертвонародження або вроджених вад, зокрема кретинізму — важкої форми розумової відсталості.
Серед наслідків дефіциту йоду також відмічаються: постійна втома, слабкість, збільшення щитоподібної залози, порушення когнітивних функцій і росту в дітей, зниження інтелектуальної активності у дорослих, проблеми з обміном речовин, ризик переривання вагітності, рак щитоподібної залози, погіршення пам’яті та слуху, підвищення рівня холестерину, сухість і втрата еластичності шкіри, порушення роботи кишківника, різкі зміни ваги, випадіння волосся.
Як уникнути йододефіциту?
Для запобігання розвитку йододефіциту до щоденного раціону слід додати такі продукти:
- білу рибу (наприклад, хек, тріску, минтай);
- морепродукти (креветки, мідії, кальмари);
- морську капусту;
- овочі (шпинат, буряк, томати, редиску, спаржу, баклажани);
- фрукти (апельсини, банани, лимони, хурму, дині, ананаси);
- яйця;
- молоко;
- яловичину;
- волоські горіхи.
Також для профілактики нестачі йоду використовуйте йодовану сіль замість звичайної під час приготування їжі, але не перевищуйте рекомендовану норму — 1 ч.л. (10 г) на день. Цей метод є найпоширенішою стратегією боротьби з нестачею йоду у світі, а ВООЗ та ЮНІСЕФ рекомендують йодування кухонної солі та її використання, як один із самих ефективних, безпечних і економічно вигідних способів для тривалого подолання йододефіцитних захворювань.
Дотримання цих заходів допоможе запобігти йододефіцитним захворюванням, підтримуючи здоров’я щитоподібної залози та загальний стан організму.
Піклуйтеся про себе!