28o

У калуських прихистках квітнуть сади Перемоги

  • 2024.06.06 14:28
    • Громада
  • 79

Рік назад БФ «Мув Юкрейн, з допомогою якого облаштовано три прихистки для внутрішньо переміщених осіб у Калуськй громаді, запланував біля тимчасових домівок для переселенців облаштувати сади Перемоги.

"Ініціатива належить Дену Енглу, військовому з 24-річним стажем, волонтеру «Мув Юкрейн». Акція вирощування садів Перемоги розпочалася ще після ІІ світової війни в Америці. Людям важко було знати роботу, зайнятість і вони висаджували городину, сади, щоб вижити". - розповідає координаційна менеджерка благодійного фонду Мар’яна Думенко.

В Україні це більше потрібно для соціалізація людей, які через війну змушені були змінити місце проживання та пристосовуватися до нових умов. І ось, на прилеглих територіях біля прихистків вже другий рік поспіль висаджують українські сади Перемоги. 

Меканці шелтерів розповідають, що троянди та дерева, висаджені в 2023 році успішно квітнуть. А цьогорічні - вже прийнялися та вкорінюються. Ден особисто брав участь у висаджуванні рослин. Перед цим обов’язково радився з мешканцями прихистків що саме висаджувати. Перевагу надали плодовим кущам та деревам. Серед них - ожина, шовковиця, груша, яблуня...Посадили також троянди, чорнобривці, майори та інші квіти. Наразі волонтер перебуває в себе вдома, в Каліфорнії. Та восени планує приїхати, щоб особисто оглянути сади та підтримати українців і Україну.

 Відрадно, що навіть після відкриття прихистків, благодійники подовжують опікуватися людьми, які там мешкають.

Інші новини