20o

Обмінювались досвідом з коломийськими колегами

  • 2024.02.09 11:19
    • Громада
    • Житлово - комунальне господарство
    • Освіта
  • 77

8 лютого представники Калуської міської ради відвідали Коломию для обміну досвідом.

Органи місцевого самоврядування часто стикаються з однаковими проблемами та викликами (вилучення військового ПДФО, недофінансування освітньої субвенції, урізаний бюджет тощо). Яким чином стабілізувати і покращити ситуацію, як ефективно долати перепони – вирішили з’ясовувати спільними зусиллями керівники громад, які за багатьма показниками схожі між собою.

8 лютого, відгукнувшись на запрошення Коломийського міського голови Богдана Станіславського, очільник Калуської територіальної громади Андрій Найда, заступники міського голови Надія Гуш і Богдан Білецький, депутатка КМР Богдана Галайда, начальники управлінь освіти та земельних відносин (Ірина Люклян і Володимир Мельник) відвідали Коломийську міську раду. Питання, які цікавили найбільше: освітня субвенція, регулювання земельних відносин, автономне опалення шкіл. Із кожної сфери почерпнули чимало корисного.

Щодо опалення. Очевидно, що через декілька років Калуська «ТЕЦ» припинить теплопостачання до об’єктів соціальної інфраструктури. Тож потрібно вже працювати в цьому напрямку. 

Коломия – гарний приклад такої роботи. Тут функціонують сучасні автономні газові і твердопаливні котельні. Відвідавши 2 газові котельні, калушани ознайомились з їхніми особливостями, довідались про тип котлів та аналізували їх роботу. Саме такі котельні планується встановити для двох калуських ліцеїв: № 2 і № 10. Збагатившись досвідом коломиян, можна буде надавати рекомендації проєктантам.

Щиро раділи за успіхи Коломийської громади в освітній галузі. Забезпечення державною субвенцією і матеріально-технічна база навчальних закладів на досить високому рівні. Цього вдалося досягти, значною мірою, в результаті проведеної раціональної оптимізації. Адже вивільнені кошти було спрямовано, зокрема, на потужне оновлення навчального шкільного обладнання. Здобувати якісну освіту отримали змогу і сільські діти в опорних закладах. До речі, у кожному з двох відвіданих коломийських ліцеїв (гуманітарного і природничо-математичного напрямку) навчається близько двох тисяч учнів. Щодо оснащення, то тут вагому роль відіграє й участь великого бізнесу. Наприклад, компанія «LEONI».

Суттєві заходи з оптимізації провели і в дошкільній освіті. Це також дало значний ефект щодо можливості значного покращення як навчально-виховного процесу, так і господарсько-побутових умов дошкільних установ. Окремі садочки стали структурними підрозділами опорних навчальних закладів.

- Ми хочемо забезпечити якісні умови навчання і для наших дітей у Калуській громаді! Те, що ми побачили в Коломиї, це дійсно вартує уваги, - підсумувала візит, зокрема, заступниця міського голови Надія Гуш. 

- Загалом, ми приємно вражені спілкуванням із нашими коломийськими колегами. Окрема подяка міському голові Богданові Станіславському за дієву комунікацію. Чекаємо тепер коломиян у нас в гостях! Обмін досвідом – це завжди цікавий та надзвичайно корисний процес. І надалі спільно з коломийськими колегами будемо втілювати таку ініціативу й наступне місто, де б ми хотіли побувати із пізнавальною метою – це Дрогобич, - міський голова Андрій Найда.

Інші новини