21o

Полеглому Герою Тарасові Федорняку відкрили пам’ятну дошку 

  • 2024.02.09 16:10
    • Громада
  • 88

Пам’ятати, щоб Перемогти! 9 лютого на фасаді Калуського ліцею № 1 відкрили інтерактивну меморіальну дошку полеглому Захиснику України Тарасові Федорняку. Віддати данину шани Героєві прийшли його рідні і близькі, учнівський і педагогічний колектив ліцею, духовенство, представники влади і громадськості міста.

Тарас Федорняк народився 1975 року в Калуші. Навчався спочатку у СШ №6, потім – у СШ №1, де закінчив 9 клас у 1991 році. Далі – здобував будівельну професію у ВПУ №7. Мешкав з родиною у Калуші. Його діти, Христина і Артем, також навчались у ліцеї №1. Певний час Тарас працював за кордоном. Але з початком російсько-української війни повернувся додому для захисту Батьківщини. Служив командиром стрілецького відділення окремої механізованої бригади ім. Короля Данила. 7 липня 2022 року у запеклому бою з окупантами у районі Івано-Дар’ївки, що на Донеччині, молодший сержант Тарас Федорняк героїчно загинув під час артилерійського і танкового обстрілу. Поховали Героя на Алеї Слави міського кладовища. Рішенням Калуської міської ради Тарасові Федорняку присвоєно звання «Почесний громадянин Калуської міської територіальної громади».

Честь відкрити пам’ятну дошку надано представникам родини Захисника, міському голові Андрієві Найді, заступниці міського голови Надії Гуш, директорці ліцею Ользі Засядьвовк.

- Війна забирає найкращих. Ми завжди повинні вшановувати світлу їхню пам’ять. Дай Бог, щоб ваші діти, внуки не зазнали того, що випало на долю полеглих Героїв, - наголосив, звертаючись до присутніх учнів, міський голова Андрій Найда.

Дошку освятили священнослужителі міста. Присутні мали нагоду переглянути відеофільм про життя і боротьбу Героя. 

Співзасновниця ГО «Спогади крізь віки» Мар’яна Ковальчук зазначила, що сучасний формат інтерактивних меморіальних дощок є добрим засобом для виховання юних мешканців громади. Відсканувавши QR-код на дошці, можна більше дізнатися про подвиг Захисника. На жаль, таких дощок доводиться виготовляти все більше і більше...

Живими, щемливими спогадами про Тараса Федорняка поділилася його тітка Галина Пищик. Полеглий Герой був достойною, доброю, успішною людиною, люблячим батьком, чоловіком, братом і сином. Йому б розбудовувати квітучу Україну, але він, не вагаючись, став на її захист і загинув...

Пам’ятаємо! І пам'ять бережемо!

Інші новини