9o

19 березня виповнилося б 85 років Оксані Омелянівні Франко – видатній уродженці Калуської громади, онуці брата Івана Франка Онуфрія, професорці Львівського національного університету імені Івана Франка, співфундаторці музею-оселі родини Івана Франка у Підгірках

  • 2024.03.19 16:36
    • Громада
    • Культура
  • 93

У офіційних документах зафіксована інша дата народження Оксани Омелянівни – 11 квітня 1939 року. Однак, найближча родина, зокрема, єдиний син Андрій Франко, вказують саме на сьогоднішню ювілейну дату.

Оксана Франко була відомою історикинею, літературознавицею, франкознавицею, текстологинею, театрознавицею, культурологинею. Науковий доробок Оксани Омелянівни – декілька монографій, окремі розділи колективних праць, понад дві сотні статей, розвідок, опублікованих в Україні і за кордоном. Завдяки її ретельній дослідницькій праці достойно оцінено непересічні імена в українській культурі, науці, громадській діяльності, проаналізовано глибинні процеси у формуванні новітньої, незборимої Української нації.

Для Калуської громади світла постать Оксани Франко — уособлення гідності, мудрості, наполегливості, успіху, порядності. Саме з її доброї волі і сприяння створено і функціонує музей-оселя родини Івана Франка у Підгірках. Цей цікавий музей приймає гостей не лише з усіх куточків України, але і з-за кордону, гуртує свідому місцеву інтелігенцію. 

На жаль, Оксана Омелянівна відійшла у засвіти 17 вересня 2021 року. Світла пам’ять про цю непересічну людину унікального розуму, доброго серця, високої гідності і честі живе у серцях калушан завдяки її великій праці на благо рідної землі.

Доземний уклін світлої пам’яті Оксані Франко. Щира подяка родині Франків за небайдужість, велику працю розвитку, добробуту і майбуття рідного краю.

Інші новини