10o

У Калуській громаді планують центр життєстійкості

  • 2024.02.06 16:20
    • Громада
  • 130

Йдеться про створення сучасного відкритого простору для надання соціально-психологічних послуг.

Цю можливість обговорили сьогодні, 6 лютого, на зустрічі заступниці міського голови Наталії Кінаш, представників БФ «Карітас Івано-Франківськ», працівників сфери соціального захисту.

Наталія Кінаш наголосила, що комплексна підтримка ментального здоров’я зараз є пріоритетною, і надалі її актуальність тільки зростатиме. Відтак, громада зацікавлена у впровадженні сучасних методів широкої соціально-психологічної допомоги.

Забезпечення діяльності Центрів життєстійкості в Україні є одним із основних проєктів Всеукраїнської програми ментального здоров’я, ініційованого першою леді Оленою Зеленською. Передбачено створення сучасних Центрів життєстійкості, комплексна допомога із облаштування приміщень, визначення надавачів послуг, методична та організаційна підтримка. На базі центрів здійснюватимуть оцінку потреб людини, надаватимуть соціальні послуги, зокрема, інформування, консультування і соціально-психологічну допомогу, зниження загального рівня стресу та тривожності у населення громади; проводитимуть корисні тренінги, допомагатимуть в адаптації ВПО, працюватимуть із людьми, що належать до вразливих категорій, розвиватимуть волонтерство. 

Основною вимогою до громади є готовність надати на потреби центру приміщення. Попередньо планують виділити для Центру одне з приміщень у будівлі Калуської міської лікарні. Заступниця директора благодійного фонду «Карітас Івано-Франківськ» Наталія Козакевич зазначає, що для облаштування приміщення є можливість додатково залучити кошти Управління Верховного комісара ООН у справах біженців. Калуські активісти фонду «Карітас» мають досвід і потенціал для належного проведення заходів із соціально-психологічної реабілітації людей, які перебувають у кризових умовах.

Перші кроки зі створення центрів уже зробили, зокрема, Лисецька і Бурштинська громади на Прикарпатті. Якщо Калуська громада отримає усі погодження, то вже навесні робота зі створення центру може перейти у практичну площину.

Інші новини