6o

13 лютого відбулося засідання Місцевої державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при виконавчому комітету Калуської міської ради під головуванням заступниці міського голови Наталії Кінаш.

  • 2024.02.13 21:13
    • Громада
    • Охорона здоров'я
  • 146

Комісія розглянула 4 питання. Про проведення кампанії з пероральної імунізації диких м’ясоїдних тварин проти сказу на території Калуської громади у 2024 році та про посилення заходів біологічної безпеки суб’єктами господарювання, діяльність яких пов’язана з вирощуванням, утриманням, реалізацією живої птиці на предмет дотримання вимог біологічної безпеки з метою недопущення занесення та поширення збудникаа грипу птиці доповів начальник Калуського міського відділу Калуського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби Юрій Угера. 

Юрій Мирославович повідомив, що проблема сказу в Україні та в Івано-Франківській області залишається актуальною. Проаналізував результати проведеної весняної та осінньої кампанії з пероральної імунізації диких м’ясоїдних тварин на площі 83,2 км2, де розповсюджено 2 080 доз приманок з вакциною (під час весняної – 480 доз на площі 19,2 км2, осінньої – 1600 - на площі 64 км2). 29 проб біологічного матеріалу добутих лисиць, які здійснили упродовж 2023 та січня 2024 року, засвідчив негативний результат. Що говорить про ефективність минулорічної кампанії.

За 2023 рік на території Калуської ТГ зареєстровано 1 випадок сказу лисиці, у 2022 було 2 таких випадки. Станом на 25.01.2024 119 проб біологічного матеріалу відправлено в Державний науково-дослідний інститут з лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи м. Каєва для проведення досліджень на ефективність пероральної вакцинації, на визначення біомаркету виявлення антитіл до вірусу сказу у сироватках крові (формування імунітету). За результатами досліджень у 78 проб біологічного матеріалу ефективність становить 30% (у 23 пробах виявлено біомаркет поїдання).

Також Юрій Мирославович нагадав правила проведення вакцинації, зазначивши, процедура здійснюватиметься шляхом наземного розподілу приманок на узліссях, обабіч доріг та с/г угідь, на перехрестях угідь, на територіях вирубок. 

По другому питанню Юрій Угера зазначив, що станом на 1 лютого на території України зареєстровано 5 спалахів грипу птиці. Протягом 2023 року на території Івано-Франківської області було зареєстровано 3 випадки підозри , в тому числі 2 – дика птиця та 1 птиця в особистому селянському господарстві, де було виявлено грип типу А. З початку 2024 року зареєстровано 1 випадок підозри серед дикої птиці, де було виявлено грип типу А, та виключено патогенний тип (Н2; Н7).

Зі звітом про виконання плану протиепізоотичних заходів на 2023 рік та організацією й проведенням заходів з профілактики інфекційних хвороб тварин та птиці на території Калуської ТГ відповідно до плану протиепізоотичних заходів з профілактики основних інфекційних та паразитичних хвороб тварин на 2024 рік познайомив в.о. начальника Калуського відділу Івано-Франківської обласної державної лікарні ветеринарної медицини Теодозій Дикий.

Комісія затвердила склад робочої групи по пероральній імунізації на 2024 рік. Також серед прийнятих рішень: негайно повідомляти про загибель або підозри у захворюванні серед птиці та свиней Держпродспоживслужбу; забезпечити дієвий контроль за переміщенням тварин, птиці та продукції з них шляхом перевірки супровідних документів при їх надходженні в господарства, на забійні та/або переробні підприємства. Також, припинення діяльності стихійних ринків, реалізації живих тварин в місцях, заборонених для торгівлі та ін.

З протоколом Місцевої державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при виконавчому комітеті Калуської міської ради детальніше можна буде ознайомитися на сайті міської ради.

Інші новини