23o

ЛЮДИНА-ЕНЦИКЛОПЕДІЯ ЗНАНЬ І ТАЛАНТІВ. У КАЛУШІ ЗГАДУВАЛИ ВАСИЛЯ ГАНУЩАКА

  • 2024.01.30 18:45
    • Культура
  • 138

Василь Ганущак — майстер доброго, світлого слова: відомий у Калуші і за його межами публіцист, перекладач, поет, літературознавець і журналіст. Лавреат літературної премії ім. В. Стефаника. 25 січня йому мало б виповнитися 75 років.

Годину-спомин Василя Ганущака «Не вигаснув вогонь його душі» орагнізували сьогодні, 30 січня, у центральній бібліотеці імені Т. Шевченка.

Народився і виріс Василь Ганущак у селі Микитинці на Косівщині. Здобув освіту ветзоотехніка, відслужив у армії. У 1973 році вступив до львівського державного університету, звідки його невдовзі виключили за переконання. А потім – і позбавили львівської прописки.

«Сімдесяті…» — важко згадує дружина Валентина Корнійчук-Ганущак. Однак, згадує вона, мрія про Львів і особлива любов до цього міста не згасали у серці її чоловіка.

Так, із мрією про Львів, автор тривалий час працював на хімічному виробництві у Калуші, а вже з початком українського відродження став відомим як журналіст, перебував у чільних рядах міської інтелігенції. Обраний депутатом обласної ради першого демократичного скликання. На початку 90-х вийшла друком перша його збірка «Відрух». 

«Василь мав на все на світі, і на себе в тому числі, свій погляд. Дивився по-своєму на себе, на щастя, на любов, на Україну. І іноді про це писав», — згадує модераторка зустрічі, Заслужена вчителька України Оксана Тебешевська:

Щастя це щось таке, мов та вежа з дитячих кубиків.

Хочеш поставити, аби була щонайвища

І ставиш кубик на кубик — мало,

Кубик на кубик – мало,

І раптом упала вежа!

До того ж, не надто й загуркотівши.

Просто схитнулась і впала,

І більше немає вежі.

Лежить замість неї незграбна купа,

Звалище кубиків

Не надто й загуркотівши.

А скільки болю!..

І добре, коли ти усвідомив, що то іграшкова вежа.

На зустрічі присутні численні друзі і знайомі родини Ганущаків, любителі художнього слова, творча молодь.

Друзі добрим словом згадували Василя Ганущака, який, на жаль, відійшов у вічність 2013 року. Насолоджувались його світлим, тонким, добрим словом.

Інші новини