22o

Відбулася нарада щодо координації надання психологічної допомоги учасникам бойових дій

  • 2023.09.21 17:02
    • Громада
    • Охорона здоров'я
  • 149

21 вересня, у залі засідань виконавчого комітету Калуської міської ради під головуванням заступника міського голови Наталії Кінаш відбулася нарада щодо координації надання психологічної, психіатричної допомоги учасникам бойових дій. 

Серед запрошених психологи, психіатри, представники соціальних служб Калуської громади, а також депутат обласної ради, голова комісії з питань захисту прав учасників і ветеранів АТО/ООС та їхніх сімей, психолог-практик із досвідом педагогічної та клінічної психології Наталія Чаплинська та психолог, керівник однієї з мультидисциплінарних мобільних команд Галина Герасимів.

– Ця зустріч організована для того, щоб скоординувати роботу практичних лікарів-психіатрів, психологів та психотерапевтів Калуської громади, – зауважила Наталія Кінаш. – Нам потрібно чітко виробити алгоритм, куди і до кого повинні звертатися наші військовослужбовці, ветерани бойових дій, їх сім’ї у випадку, якщо вони потребують такої медичної допомоги. Війна диктує нам нові виклики і ми хочемо заздалегідь підготуватися до них…

У ході наради присутні обговорили наболілі питання, проаналізували їх можливі шляхи вирішення та окреслили перспективи щодо подальшого діалогу та співпраці. Зокрема, акцентували увагу на необхідності підіймати на обласному та, навіть, державному рівні питання щодо належного проходження амбулаторного лікування військовослужбовців після реабілітації в стаціонарі лікувального закладу. До слова, наразі більшість військовослужбовців після проходження реабілітації в стаціонарі, наступні 30 днів відпустки, надані для амбулаторного лікування, проводять вдома, а хотілося б, щоб вони мали можливість продовжити свою реабілітацію під контролем фахівців у спеціалізованих закладах…

– Калуська громада першою в Івано-Франківській області ініціювала таку зустріч і ми безмежно цьому раді і вдячні, бо давно говоримо про необхідність допомоги нашим ветеранам, військовослужбовцям і їхнім сім’ям, – підсумувала Наталія Чаплинська. – Сподіваємося, що ця зустріч – це лише початок нашої співпраці, адже вже сьогодні, під час першої розмови та дискусій, ми виявили, які є прогалини на законодавчому рівні у питаннях психологічної допомоги військовослужбовцям. Обов’язково підійматимемо ці питання на різних комісіях, а також готуватимемо відповідні звернення до МОЗ, Міністерства соціальної політики України, Міністерства оборони України, Міністерства у справах ветеранів України та ін. Ми всі зобов’язані працювати на благо тих, хто нас захищає.

Інші новини