10o

Дев’яносторіччя спільноти «Українська молодь — Христові» відзначили у калуському храмі святого Архистратига Михаїла.

  • 2023.10.23 11:31
    • Громада
    • Культура
  • 159

З нагоди 90-річчя з дня заснування спільноти «Українська молодь — Христові» у калуському храмі святого Архистратига Михаїла відбувся зʼїзд молоді Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ

. У Калуш прибуло понад 200 учасників спільноти. Захід розпочався з Архієрейської Літургії, яку очолив Архієпископ і Митрополит Івано-Франківський Владика Володимир Війтишин у співслужінні душпастирів, які відповідають за розвиток спільноти УМХ при своїх парафіях. «Нині Господь кличе кожного із нас, зокрема нашу неньку — Україну, щоб бути поруч у нашій рідній Батьківщині із багатостраждальним українським народом. Нехай Боже благословення та Божа опіка завжди перебуває поруч із вами», — мовив Архієрей.

По завершенню Літургії о. Олексій Данилюк, духівник спільноти, провів віднову присяги УМХівця. Опісля кожну парафіяльну спільноту “Української молоді — Христові” нагородили Митрополичою грамотою за активну діяльність на благо Української Греко-Католицької Церкви. Під час заходу з вітальним словом до присутніх звернулася голова Всеукраїнського руху «Українська молодь — Христові» — Христина Кутнів.

На завершення форуму Митрополит Володимир уділив молоді своє архієрейське благословення та запросив до подальшої активної участі у житті Церкви. В Калуші, за словами організатора заходу брата Ігоря Ліберсбаха, плідно функціонують три осередки спільноти: УМХ Калуш, УМХ Калуш (Хотінь), УМХ Калуш (Підгірки). 

«Українська молодь — Христові» - це всеукраїнська християнська громадська організація, яка продовжує традиції українських молодіжних рухів, що існували в 30-х роках минулого століття під опікою Митрополита Андрея Шептицького. В Україні за радянських часів спільнота практично не існувала. Відродження УМХ пов'язане з виходом УГКЦ із підпілля. Завданнями УМХ є: сприяння та допомога молоді у прийнятті християнських цінностей та підвищенні її духовного рівня; відродження давніх родинно-побутових традицій, народних християнських дійств; провадження в молодіжне середовище досягнень світової християнської науки та культури; виховання у молоді поваги до минулого, пошук та збереження історичних документів, духовних, мистецьких та інших цінностей українського народу.

Інші новини