19o

У Калуській ЦРЛ – новий комп’ютерний томограф

  • 2024.05.21 19:45
    • Громада
    • Охорона здоров'я
  • 143

Сьогодні, 21 травня, в приміщенні Калуської ЦРЛ відбулося відкриття нового комп’ютерного томографа General Electric Revolution Maxima (64 зрізовий).

Наразі обладнання змонтовано та введено в експлуатацію, а медичний персонал уже пройшов необхідне навчання для подальшої роботи.

Участь у заході взяли міський голова Андрій Найда, заступниця голови Івано-Франківської ОВА Людмила Сірко, в.о. директора департаменту охорони здоров’я Івано-Франківської ОВА Володимир Дзьомбак, керівництво Калуської РВА, Калуської міської ради, депутати.

Ярослав Мороз, гендиректор КНП «Калуська ЦРЛ", зазначив: «Ініціативу з встановлення нового обладнання підтримав депутатський корпус. А також народний депутат Едуард Прощук. В Міністерстві охорони здоров’я нас почули і зреагували на це блискавично. У липні ми поїхали з проханням, а в листопаді ми вже отримали комп’ютерний томограф, який дуже необхідний нашій лікарні у діагностуванні пацієнтів. Подяка народному депутату Едуарду Прощуку за підтримку. А також депутатам Калуської міської ради, які своїми рішеннями додатково виділяли кошти для того, щоб обладнання було встановлено та для проведення ремонтів у реанімаційному відділенні». 

«Дуже добре, що є така команда однодумці, завдяки кому вдається зробити корисні справи, – наголосила Людмила Сірко. – Міністерство, обласна, районна, міська ради, колектив установи, благодійники - спільними зусиллями сприяють наданню якісних послуг в медичній установі. Будемо докладати всіх зусиль, щоб кластерна лікарня відповідала всім вимогам».

Міський голова Андрій Найда подякував всім, хто долучився до оснащення лікарні сучасним обладнанням: «Ми працювали над цим всі разом народним депутатом Едуардом Прощуком, який доклав левову частку зусиль. Адже кожен розуміє здоров’я – найважливіше. А сучасне обладнання допоможе, можливо, врятувати не одне життя».

Нагадаємо, тривалий час однією із проблем медичного закладу була несправність комп’ютерного томографа, адже він був старим. На його ремонт потрібно було спрямувати більше 8 млн грн, разом із тим не було гарантії, що навіть після ремонту від функціонуватиме належним чином. Тож виділяти такі кошти було недоцільно. Натомість було прийнято рішення напрацювати відповідні механізми, щоб у закладі з’явився новий комп’ютерний томограф. У результаті, сьогодні сучасний комп’ютерний томограф уже у Калуській ЦРЛ і медики можуть проводити пацієнтам необхідні обстеження.

– Цей томограф дозволяє проводити обстеження таких зон: головний мозок, кістки лицьового черепа, скроневі кістки, додаткові пазухи носа, шийний відділ хребта, грудний відділ хребта, поперековий відділ хребта, крижово-куприковий відділ, кістки таза, плечові суглоби, кульшові суглоби, колінні суглоби, гомілковостопні суглоби, стопи, стегно, гомілка, шия, органи черевної порожнини і заочеревинного простору, нирки, сечоводи і сечовий міхур, органи малого тазу тощо, – розповідає заступниця міського голови Наталія Кінаш. – Пропускна здатність апарату 6-8 обстежень у зміну. Поставку комп’ютерного томографа у Калуську ЦРЛ проведено в рамках одного із спільних проєктів Міністерства охорони здоров’я України та Світового банку. 

У медзакладі активно готувалися до введення та експлуатації нового томографа. Зокрема, за власні кошти Калуської ЦРЛ було проведено капітальний ремонт та підготовку приміщення для встановлення цього обладнання. Крім того, згідно з вимогами фірми-виробника, за кошти з бюджету Калуської громади для експлуатації обладнання придбано джерело безперебійного живлення.

Також сьогодні у ЦРЛ освятили оновлене після ремонту відділення анестезіології та інтенсивної терапії. Ремонтні роботи провели на умовах співфінансування з бюджету громади та коштів благодійників – Міжнародного медичного корпусу. А за власні кошти медзакладу проведено ремонт системи киснепостачання та закуплено необхідні меблі. Директор установи Ярослав Мороз зазначив, що ще до ковіду, у відділенні було 6 місць. У 2022 році його збільшили до 10. А тепер облаштували окремі ізолятори, одномісні, двомісні та зали по три ліжка. Також у лікарні відремонтували маршові сходи.

Комфорт і якісь обслуговування людей у медичних закладах Калуської громади - в пріоритеті.

Інші новини